19 Април 2024петък15:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

До 2030 г. пластмасовите опаковки в ЕС ще може да се преработват

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 60

Само преди дни бе приета първата по рода си всеобща Европейска стратегия за пластмасите. ДУМА е първата българска медия, която публикува съвместното изявление на Кармену Вела, еврокомисар по околна среда, морско дело и рибарство, и Елжбета Бенковска, еврокомисаря по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП, за европейската стратегия за пластмасите
.....................

Пластмасите са навсякъде. Идете до плажа, разходете се по вашата улица, отидете на почивка някъде в провинцията... и ще бъдете принудени да се съгласите. Ползите, които пластмасите носят на обществото и икономиката ни, са безспорни. Но твърде много от тях се използват еднократно и се изхвърлят. Ако искаме да видим чисти плажове, чисти океани и чисти улици, това трябва да се промени.
С първата по рода си Европейска стратегия за пластмасите ние полагаме основите на една нова кръгова икономика в сектора на пластмасите. Съгласно новите планове, до 2030 г. всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС ще бъдат рециклируеми или ще бъдат за многократна употреба. Трансформирайки начина, по който ние проектираме, произвеждаме, използваме и рециклираме пластмаси, Европа може да поеме инициативата, създавайки нови възможности за инвестиции и работни места.
Европейските потребители генерират 25 млн. т пластмасови отпадъци, но само 1/3 от тях се рециклират. Ние пилеем пари. Ежегодно тези изхвърлени пластмаси може да струват 105 млрд. евро на икономиката. Увреждането на околната среда е също толкова тревожно. В световен мащаб пластмасите представляват 85% от отпадъците по плажовете. Ако не променим начина, по който произвеждаме и използваме пластмасите, до 2050 г. в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба.
Също така нашите граждани са силно загрижени за въздействието на пластмасите върху тяхното здраве и околната среда. Те не желаят пластмасови отпадъци в океаните. Те не искат птици, костенурки и морски животни да попадат в найлонови торбички и стари рибарски мрежи. Те не искат да има пластмасови микрочастици в рибата, която консумират. И все повече им омръзва нашата практика да изхвърляме пластмаси.
Новата стратегия за пластмасите цели да разреши тези проблеми. Ние сме възприели един цялостен подход към целия жизнен цикъл на пластмасите. Успоредно с другите неща ще бъдат разработени нови правила за опаковките, за да се подобри рециклируемостта на използваните на пазара пластмаси. Новите стандарти за качеството на рециклираните пластмаси ще гарантират на потенциалните потребители, че материалите са безопасни и надеждни. Ние подкрепяме стратегията със силен финансов компонент и създаваме нови възможности за иновациите в сектора на пластмасите. До 2020 г. ще сме инвестирали 350 милиона евро в разработването на по-интелигентни и по-годни за рециклиране пластмасови материали, както и в повишаване ефективността на процесите по рециклиране.
За да се спре изхвърлянето на пластмасови отпадъци и замърсяването, ние ще предложим нови правила за пластмаси за еднократна употреба и риболовни съоръжения. Ще има и нови мерки за ограничаване на използването на пластмасови микрочастици в продукти, като например в козметиката, и ние ще приемем стандарти за биоразградими и компостируеми пластмаси. За да се разреши проблемът с морските отпадъци, Комисията предлага нови правила за пристанищните приемни съоръжения.
И тъй като проблемът е глобален, ние използваме нашата международна мрежа, за да стимулираме промяна в целия свят. Резултатът трябва да бъде по-глобални решения и по-високи международни стандарти. Комбинация от натиск на международните форуми и директна подкрепа на отделни инициативи, както направихме при почистването на река Ганг в Индия например.
Но един глобален проблем създава възможности в световен мащаб. Промишлеността на ЕС може да се наложи като световен лидер в технологиите, необходими за производството на по-лесни за рециклиране пластмаси и за създаването на нови продукти, като се използват пластмасови отпадъци като суровини.
Ако всички участници на глобално, национално и местно ниво се присъединят, ние можем да осъществим този преход. Компаниите, със своите стратегии и инвестиционни решения, са ключов фактор за успеха, както и гражданите със своя избор и поведение. Заедно можем да направим така, че пластмасите да станат наистина нещо действително фантастично.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ