20 Април 2024събота15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Лисабон - глътка любов с южен привкус

Столицата на Португалия привлича с вкусни вина, морски и месни деликатеси... и с много дух

/ брой: 23

автор:Павлета Давидова

visibility 78

Има места, които пленяват сърцето ти от първия миг, в който попаднеш в магията им. Лисабон притежава онова очарование, което те подтиква да си обещаеш, че отново ще се върнеш - за да видиш това, което си пропуснал, да хванеш още един залез или просто да изпиеш чаша порто с приятели.
За начинаещия листът с места за посещения в португалската столица би могъл да е доста опростен - крайбрежната, стария град и пътуване с трамвай 28. Към списъка обаче няма как да не добавите малките магазинчета, скътани в тайнствени улички, квартал "Белем" и големите площади. За океанариума, арената за борба с бикове, музеите на декоративните изкуства и Фадо музиката и още много локации... просто си трябва допълнително време.
Задължително обаче не бива да пропускате "Белем". Манастирът "Жеронимуш" ще спре дъха ви от първия миг с огромните си мащаби и симпатичните архитектурни детайли. Построен е в чест на успешното завръщане на Васко да Гама от Индия, а в централния храм на манастира се съхранява саркофаг с останки от прочутия мореплавател. На метри от манастира е наблюдателната кула-фар, която гордо наблюдава туристите по крайбрежната алея. Само един ден няма да ви стигне за музея на корабоплаването и Националния археологически музей, които също са разположени в квартала. Тълпи от чужденци ще срещнете пред един от символите на Лисабон - прословутата Белемска кула, която е сред защитените от ЮНЕСКО обекти. Тук е и президентската резиденция "Паласио де Белем". Няма как да не забележите и Паметника на откривателите, който "пробожда" пространството край морето. Построен е в чест на мореплавателите, открили "новите светове" през XV и XVI в. Местните са измислили как да се справят с все по-популярната традиция младите влюбени да закачат катинари с имената си на различни локации. Край Паметника на откривателите има специални "любовни фигури", а срещу 2,5 евро всеки може да си купи метална пластинка във формата на сърце, която да окачи на тях.
Всеки себеуважаващ се пътешественик трябва да си хареса симпатично площадче с гледка към морето, на което да седне и на чаша вино да опита местните специалитети. Изключително любима е рибата треска, приготвена по най-разнообразни начини, в менюто за ценители влизат октоподите и различни морски дарове. Месните специалитети, гарнирани с бира или по-добре - с вино, също заслужават специално внимание. За любителите на разядките Лисабон предлага прекрасни сирена, които си пасват по неописуем начин с традиционното порто, което ще ви изкушава на всяка крачка из града.
Големите и широки булеварди са пресичани от симпатични тесни улички. Дори метрото в центъра е "скрито" в такава. Има вероятност да изпуснете "Сата Жуща" - 45-метров стоманен приказен асансьор в центъра на града. Работи от 1902 г. и е построен от чирак на Густав Айфел. Всеки ден стотици туристи минават през него, за да се насладят на гледката, която предлага терасата му.
Пешеходната търговска улица "Аугуста" разполага много туристически атракции, навсякъде е пълно с цветари и магазинчета, които предлагат почти всичко, произведено от... корк. Тази улица свързва Пласа ду Комерсиу и площад Росиу. Вторият площад е изключително оживено място, за което твърдят, че е отправната точка за срещи на истинските лисабонци. Наблизо е Площадът на търговията, който е ограден от местната Триумфална арка и статуята на Хосе I.
Най-впечатляващ за романтиците обаче е квартал "Алфама". Това е най-старият и живописен квартал на Лисабон. През него минава трамвай 28, от чиито прозорци може да зърнете тесните малки улички, "заключени" между китни къщички, изпъстрени с цветни плочки. Да, разнообразни мозайки от плочки придават на сградите специфичен вид - всяка къща се надпреварва със съседната, предлагайки разнообразен десен от шарени квадратчета. На върха на "Алфама" е и замъкът на св. Георги. Мястото е изключително магично по залез и предлага невероятна гледка над града. Естествено, и тук може да си купите дори само чаша вино, с която да споделите мига.
Лисабон се нуждае от много време за разглеждане... И южната му любов винаги те кара да си обещаеш, че отново ще го посетиш - за да усетиш онзи дух, който те е накарал да се усмихнеш.

















БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ