29 Март 2024петък09:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Животновъди блокираха за кратко пътя Кърджали-Маказа

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 9

Животновъди от Южна България успяха да блокират частично за няколко минути международния път Кърджали-Маказа, въпреки забраната на властите. Това стана на разклона за село Глухар, където протестиращите започнаха да преминават многократно по пешеходната пътека на главния път и по този начин спираха движението, въпреки опитите на органите на реда да го регулират, предаде Дарик. До сериозен сблъсък между полиция и протестиращи не се стигна.  
За втори път в рамките на една седмица недоволни от ниските изкупни цени на млякото и начина на субсидиране на сектора, регламентиран от Наредба щ3 за доказано количество мляко, животновъди излязоха на протест. Освен отмяна на наредбата този път протестиращите поискаха и засилен контрол върху работата на мандрите, които масово отказвали да изкупуват млякото на животновъдите и да приемат издадените фактури
"По този начин не можем да докажем реалното количество произведено мляко, което се изисква от Наредба щ3, а оттам и субсидията, която ни се полага, е много по-малка", оплакаха се животновъдите. Те изразиха убеденост, че между мандрите има картел, но държавата няма механизъм, с който да контролира работата им. "Затова искаме и оставката на министъра на земеделието", категорични са протестиращите. Започна и подписка за организиране на национален протест, който според протестиращите е възможно да стане до две седмици - време, през което ще бъде регистрирано и сдружение на животновъдите.
Междувременно стана ясно, че преди ден представители на стачния комитет са се срещнали с експерти от Министерството на земеделието в Областната земеделска служба в Кърджали, на която е станало дума за промени в Наредба щ3, регламентираща доказване на произведеното мляко като условие за получаване на субсидия. В Благоевград зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров каза, че 19 000 животновъди са изпълнили изискванията на наредбата и са получили субсидиите си, а жалбите са около 350 и всеки казус се разглежда индивидуално. Прави се всичко възможно случаите да бъдат решени в полза на производителите. "Но не може фермер, който не е доказал с фактура продажбата и на 1 литър мляко, да иска обвързана подкрепа, има неразбиране за нейната цел -  обществото я плаща, защото стопаните осигуряват  продоволствената сигурност на страната с качествена храна", заяви Димитров. И припомни, че обвързаната подкрепа е допълнителен стимул, животновъдите вече са получили 75 млн. лв., или по около 200 лв. на крава. 



Макар и за кратко, животновъди успяха да блокират частично пътя Кърджали-Маказа, до разклона за село Глухар
снимка Дарик

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ