19 Април 2024петък10:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Туроператорите се обявиха против втори лифт в Банско

В отворено писмо от АБТТА поискаха отмяна на промените в плана за управление на Пирин, били направени без участието на бранша

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 33

Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА) изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, екоминистъра Нено Димов и министъра на туризма Николина Ангелкова, в което изразява своето несъгласие с решението на правителството за изменение на плана на управление на Национален парк "Пирин".
От асоциацията смятат, че решението е в противоречие с основните принципи за устойчиво икономическо развитие. От АБТТА заявяват, че решението за бъдещето на най-големия ни ски курорт е взето извън професионалната общност на туроператорите, а проблемът е профанизиран  до ниво "еколози срещу инвеститори". АБТТА подчертава, че внушението "ако няма лифтове и ски, няма и туризъм" е погрешно и опасно, и предупреждава, че изграждането на втори лифт, без отчитане на всички фактори и извършване на  някои задължителни предшестващи действия, създава предпоставки за влошаване качеството на туристическата  услуга в Банско и реална заплаха  за компрометиране на националното туристическо предлагане като цяло.
С отъждествяването на планинския туризъм само със ски туризъм в последните години в България бяха неглижирани всички останали негови форми, заявяват туроператорите. Неглижирани, според тях са, пешеходният туризъм във всичките му разновидности, планинското колоездене, конният туризъм, наблюдението на птици, кафява мечка, муфлон и др., скалното катерене и алпинизмът, както и останалите форми на приключенски туризъм - рафтинг, параглайдинг, каяци, спелеоложкият туризъм също.
В същото време българският ски туризъм в Банско продължи да се развива екстензивно, създавайки огромен дисбаланс между легловата база със съществуващия капацитет на ски пистите и оставяйки без развитие най-екологичните и изискващите най-скромни инвестиции форми на зимен туризъм като ски туринг, фрий райд, ски бягане, обясняват туроператорите.
АБТТА пита възможно ли е без задълбочен анализ на функционирането и резултатите от действието на концесията върху местната икономика и бизнес среда през последните 15 г. да се намерят устойчиви и отговорни решения на проблемите. Туроператорите обръщат внимание на въпроса какъв е капацитетът на съществуващите ски писти в Банско. От браншовата организация питат какъв прираст на ски туристи по пистите на Банско може да се очаква след пускане на втори лифт и въвеждане  в експлоатация на очакваната допълнителна леглова база от приблизително 20 хиляди нови легла. Както и какви са стандартите за безопасно ски каране в съвременните ски курорти и как те биха били постигнати в България. Туроператорите настояват за отговор на въпроса какви мерки предвижда държавата за осигуряване на равностойна конкурентна среда при предоставяне на ски услуги (ски оборудване и ски уроци) и хотелски услуги, и предпазване от възможни злоупотреби с монополната собственост на ски съоръженията в ски курортите ни.
Национален парк "Пирин" е уникален природен ресурс, включен в списъка на ЮНЕСКО, защитаващ световните богатства от човешко посегателство. От асоциацията са категорични, че гласуваната промяна е в нарушение на Закона за защитените територии и Европейската директива за природните местообитания и създава реална заплаха за отпадане на националния парк от листата световно природно наследство на ЮНЕСКО.
АБТТА призовава за отмяна на решението на МС и извършване на надлежни експертни оценки на въздействието на планираните промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" и провеждане на широки обществени консултации по въпроса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско, при пълно съобразяване с действащата национална и Европейска правна норма, с респект към националното природно наследство и с отчитане икономическите ползи за държавата и реалните интереси на местните общности.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 571

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 600

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 495

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ