Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Социалисти ще съдействат на протестиращи собственици на земи

Юлия Кулинска

2. Февруари 2018 , брой: 23   267   0Депутатите от "БСП за България" Дора Янкова, Георги Гьоков и Манол Генов разговаряха вчера със собственици на земи с променено предназначение до 2011 г, които бяха на протест пред парламента. Хората настояват за промени в приетия на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО). Сред тях бяха и жители на кв. "Горубляне", които недоволстваха срещу натиска, оказван им да бъдат отчуждени земите им за изграждането на Източен парк. Според тях проектът няма да се реализира скоро, а зад идеята се крият други планове. Доказателство за това били измененията в закона, чрез които Столичната община цели да ги лиши от възможността да сменят предназначението на терените си, отредени в момента за озеленяване. Протестиращите се жалваха, че са обект на рекет и заплахи от лица, които ги притискали да им продадат терените си.
Хората искат в чл. 6 от закона да отпадне понятието "терени", защото позволява на СОС да променя устройствените зони на отделни терени за други функции, което позволява корупционни практики. Столичани определят това като "правен абсурд", тъй като ще даде право на съветниците да допускат отклонения от правилата и нормите, определени от ЗУТ, ЗУЗСД и Наредба 7. Те предлагат да се премахнат текстове от закона, които определят начините на определяне на параметрите на застрояване.
Протестиращите смятат, че промените показват неспособността на Столичната община да се справи с отчуждителните производства, като абдикира на принципа, че отлагането на един проблем е най-доброто му решение. Те искат сроковете за започване на производства за отчуждаване на недвижими имоти за публични нужди на общината да не се променят, тъй като това вече е сторено със ЗУЗСО. Хората се оплакаха пред депутатите от "БСП за България", че при обсъждането на законопроекта в регионалната комисия представителите на ГЕРБ са отказали да им дадат възможност да защитят становищата си.


 
Депутатите от БСП поеха ангажимент да внесат за разглеждане в комисия предложенията на столичани
снимка Емилия Костадинова

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"