Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Жертвите на фашизма и на комунизма пак скараха депутатите

Юлия Кулинска

2. Февруари 2018 , брой: 23   401   0Жертвите на фашизма и на комунизма отново станаха повод за скандали и разправии пленарната зала. Повод да размяната на декларации между БСП и ГЕРБ стана вчерашният ден, обявен за ден за почит към жертвите на комунизма. Социалистите бяха заляти с обидни квалификации от Спас Гърневски от ГЕРБ, който нарече периода преди 1989 г. "най-човеконенавистния режим". Той припомни за т.нар. "Народен съд", организиран от БКП, "закрепена на власт от щиковете на червената армия - окупаторка". Бившият седесар и автор на стихове за Георги Димитров и Паметника на Альоша не се посвени да нарече колегите си отляво "духовните убийци на Вапцаров". "Не е грях, когато си се наслаждавал на комунизма. Грях е, когато си разбрал за престъпленията му и пак си останал верен", раздаде присъди Гърневски. Той се обърна на руски към депутатите от левицата с думите: "Товарищи, конец филма". Новоизлюпеният гербаджия настоя за минута мълчание за жертвите на комунизма и съпартийците му веднага скочиха на крака. Шефът на НС Цвета Караянчева направи забележка да изчакат да го обяви.
От ДПС настояха към жертвите на комунистическия режим да бъдат добавени и тези от възродителния процес.
В отговор на хулите зам.-председателят на НС Валери Жаблянов се възмути, че БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, защото е партията, водила въоръжената война срещу фашизма и монархофашизма. Той изрази съжаление за начина, по който се развива българският парламентаризъм след почти 30 г. демократичен политически опит.
Домашните интерпретации на бивши общински и градски кметове на борбата срещу фашизма трудно ще бъдат разбрани извън границите на местата, които са управлявали, захапа той Гърневски. Социалистът припомни, че на 1 ноември 1943 г. е подписан секретният протокол на Московската конференция от външните министри на СССР, САЩ и Великобритания, в чиято 18-та точка изрично е записана декларация за отговорността на хитлеристите за извършените техни зверства и за политическата отговорност на фашизма. "На Кримската конференция, ръководителите на трите съюзни държави препотвърждават решението на Московската конференция. Жаблянов се опита да ограмоти грабджиите с цитат на Чърчил, който казва: "Най-добре би било всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни, заедно с главните престъпници в момента, в който бъдат хванати".
В края на изказването си Жаблянов предложи с едноминутно мълчание да бъдат почетени и жертвите на борбата с фашизма. Караянчева скочи, че денят е за почит на жертвите на комунизма, и му изключи микрофона. След това обяви минута мълчание за жертвите на комунизма. Всички депутати станаха на крака.
Само социалистът Александър Симов напусна залата. Той заяви, че не може да участва в "цинично изискан ритуал" и че разделението в обществото по тази тема ще продължи, докато освен жертвите на комунизма, не се почитат и жертвите, дадени от комунистите срещу фашизма.
Колегата му Славчо Велков пък прекара целия ден с черни ръкавици. "Дойдох с тях, понеже бях обвинен в пленарната зала, че ръцете ми били опръскани с кръв до лактите. Това е моят знак на протест. Никого не съм клал", обясни той.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"