Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Левицата настоя Делян Добрев да бъде изведен от пленарната зала

Юлия Кулинска

2. Февруари 2018 , брой: 23   221   0Квесторите да изведат Делян Добрев от ГЕРБ от пленарната зала, настоя вчера депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков. Искането бе обосновано с решението на КС, който обяви за протиконституционно неприемането на оставката на гербаджията от парламента.
Това предизвика поредния скандал около хасковския депутат, станал известен с "Кумгейт". В защита на Добрев скочи шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той призова председателят на НС Цвета Караянчева да не допуска депутатите да правят свободни интерпретации на решението на КС. Той припомни, че Иван Иванов от БСП беше зам.-министър за час, но мандатът му не бе прекъснат и той се върна в парламента. В отговор Иванов заплаши Кирилов със съд за уронване на престижа. Гьоков призова Караянчева да направи забележка на гербаджията заради употребата на квалификации към колегите му. Щом добрият юрист в БСП Гьоков тълкува от трибуната решение на КС, трябва Караянчева да организира за депутатите курс как се четат решенията на съда, не остана назад Добрев.
След разменените обвинения депутатите приеха на първо четене промени в Закона за омбудсмана, с които тайното гласуване за длъжността да бъде заменено с явно. "За" гласуваха 165 народни представители, един се въздържа. Към изискванията за заемане на длъжността ще бъде добавен предишен опит в областта на правата на човека.
Промените предвиждат омбудсманът да може да отправя предложения и препоръки до МС и до НС за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Предлага се общественият защитник да може да отправя предложения и препоръки за защита на правата на гражданите и от частни субекти. С измененията той получава правомощие да защитава правата на гражданите при действия и бездействия от страна на частния сектор.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"