Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП иска Сметната палата да провери как Борисов харчи бюджета

Управляващите раздават пари на тъмно без решение на парламента, заяви проф. Румен Гечев

Юлия Кулинска

2. Февруари 2018 , брой: 23   643   0Депутатите от "БСП за България" ще поискат парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители. Става въпрос за постановленията на МС от 10 май м.г. до 31 януари 2018 г. Това обяви вчера проф. Румен Гечев от БСП. "Винаги сме настоявали да се спазват Конституцията и законите на страната. Има Закон за бюджета и във всяка цивилизована държава той се изпълнява стриктно", посочи той. Социалистите смятат, че правителството на Борисов го е нарушило с разпределението на пари в края на миналата и в началото тази година.
Гечев подчерта, че във всяка демократична държава парламентът е институцията, която утвърждава бюджета, прави го в закон и той трябва да бъде изпълняван стриктно. Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушения с принципите и духа на Закона за бюджета, категоричен е той. Гечев призова управляващите да престанат да правят комбинации в основния финансов план на държавата, като задържат разходите до края на годината. "През ноември и декември 2017 г. разпределиха стотици милиони левове. Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета, защото няколко години вече не харчат 2,5 млрд. лева капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават малките и средни фирми от финансов ресурс. Тези пари не влизат в икономиката. На тъмно, в края на годината, изведнъж си ги разпределят, след като цяла година са отчитали псевдобюджетни излишъци", обясни Гечев. Според него правителството прави същото и тази година - с двустранни срещи между премиера и представители на МВР и други, при които отпускат стотици милиони, без санкцията на НС, в нарушение на Конституцията. "Къде са парите? Харчат ли се? Управляващите мамят обществото. Залагат капиталови разходи от 2,5 млрд. лв. и ги харчат с Дядо Мраз и Дядо Коледа на 31 декември? Кой им е разрешил? Бюджетът не им дава такива права", възмути се депутатът.
Искаме обект на одита на Сметната палата да бъдат именно тези постановления на МС, които утвърждават разходи извън определените в държавния бюджет, уточни зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Жельо Бойчев. "Изпаднахме в абсурдната ситуация управляващото мнозинство при одобрението на държавния бюджет за тази година да не приеме нито едно предложение на БСП. А буквално от 2 януари премиерът да изпълни всички наши предложения, само че без да са разписани в бюджета", коментира Бойчев. По груби изчисления ставало въпрос за раздадени близо 2 млрд. лева.
В бюджета няма разписани 100 млн. лева за сектор "Сигурност" и не са приети предложенията на опозицията, а премиерът еднолично решава да дофинансира сектора, обясни Бойчев. Той припомни исканията на БСП за повече пари за учени, които бяха дадени с решение на МС, едва след като БАН развя черни знамена. "Намериха се още пари и за Софийския университет, и за църквите. Това бяха наши предложения, но бяха отхвърлени при дебатите в пленарната зала. Само месец след това сумите бяха осигурени от МС. Случващото се обезсмисля ролята на парламента като орган, който обсъжда и приема бюджета", категоричен е Бойчев.

ОТ БСП призоваха управляващите да престанат да правят комбинации в основния финансов план на държавата, като задържат разходите до края на годината
снимка Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"