29 Март 2024петък01:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изкривеният дебат за Истанбулската конвенция затвори устата на жертвите

Води се културна война, вместо да видим болкта, страхът и отчаянието на жените пострадали от насилие

автор:Дума

visibility 84

 „Целта на моето посещение в центъра на Фондация „Пулс“ не е да влизам в аргументация по текстовете на Истанбулската конвенция, а хората да чуят истината. В последните седмици се води културна война, а първата жертва на войната е истината. Струпват се от двете страни на барикадата разнопосочни и крайни мнения, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, както и на хората, които работят с жертвите на насилие.  Гласът на разума и човещината беше засенчен, а вместо това се лее хейтърство и омраза. Дебатът излезе извън контрол – правителството даде началото, националистическите движения и популистките гласове подеха една изкривена и фалшива дискусия, а институциите на най-високо ниво им пригласят.“, сподели лидерът на ПЕС.

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев посети центъра на фондация „ПУЛС“ за жени и деца, жертви на насилие. В срещата участваха Екатерина Велева, председател на Фондация „Пулс“ и клиничен психолог, адв. Марияна Евтимова и Юлия Андонова. Посещението беше организирано в контекста на разразилия се публичен дебат в България относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.
 „Бих искал да благодаря на г-жа Велева и на целия екип за усилията и за поканата, за възможността да поговоря с жените в центъра и да чуя какво са преживели. Самите те са изключително благодарни на целия екип за усилията и грижите, които получават. Само тук, в този център за последните 5 години над 2 000 жени са потърсили закрила. В страната има само 20 подобни центъра, от които 12 са само за деца, а 8 са за жени с деца. В София, град с може би над 2 млн. души население, има само един такъв център. Това, на фона на стряскащата статистика, че всяка четвърта жена в България е била жертва на насилие, е крайно недостатъчно.
 
Министерството на правосъдието  трябва да осигурява 500 000 лв. финансиране годишно за такива центрове, но данните сочат, че само 200 000 лв. стигат по предназначение – това затруднява функционирането на малкото съществуващи центрове. Очакваната нова програма за борба с насилието за тази година, която трябва да осигури финансиране, все още не е приета.“, посочи Станишев.
„Лансираната теза, че ще приемем блестящо законодателство, което ще замести Конвенцията, е несъстоятелна.“, смята още Станишев. „Смисълът да приемем конвенция на Съвета на Европа е с акт от подобен ранг да намерим общи решения на проблеми, които съществуват в държавите, за да има един стандарт навсякъде. Чрез ратификацията страната ще поеме дългосрочен ангажимент и борбата и мерките срещу насилието срещу жените няма да зависят от политическата конюнктура или от волята на уравляващите. Ще се изградят центрове и ще се работи по превенцията на всички нива. Ще се разшири обхватът на хората, третирани като жертви на насилие.“.
По отношение на предложения от БСП референдум, Станишев припомни този за АЕЦ Белене, като посочи, че тогава кампания за насаждане на страх в обществото е отказала много хора да гласуват. Той изрази опасения, че резултатът от подобен референдум сега също би бил изкривен, заради кампанията за насаждане на страх. С парите за референдума могат да бъдат финансирани 20 кризисни центъра за жени и деца жертви на насилие. Нека си изберем за какво ще дадем парите на данъкоплатците.“
Специалистите, присъствали на срещата, бяха единодушни, че съществуващата законова рамка и практики в страната не успяват да осигурят нито адекватна превенция, нито закрила на жертвите, нито ефективно наказание за насилниците. В същото време те са категорични, че в дебата са се изговорили редица неверни и преувеличени твърдения, които са наплашили обществото, а Конвенцията представлява най-модерният и всеобхватен инструмент на международно равнище за превенция и борба с насилието над жени.
В отговор на въпроси на журналисти, Станишев заяви готовност да посети и други центрове заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова и други заинтересовани политици, за да се убедят на място в необходимостта от спешни мерки за борба с насилието над жени. От своя страна, председателят на фондация „ПУЛС“ отправи покана лично към Корнелия Нинова да посети кризисния център.
„Озадачени сме от позицията на президента Румен Радев срещу ратификацията на конвенцията, заяви Екатерина велева, председател на фондация Пулс.Помолен да коментира позицията на президента Румен Радев, който вчера в Брюксел също се обяви против ратификацията на Конвенцията, Станишев отново беше категоричен: „Не съм съгласен с Радев. Аз съм убеден, че Истанбулската конвенция е полезен и цялостен инструмент за усилия от държавата. Изразявам съжаление за неговата позицията. Тревожен е аргументът му, че „само ще ни съдят за това“. Нима се отказваме от вече извоювани права? Конвенциите са да защитят гражданите от произвол, ако държавата не си върши работата. Дискусията се изкриви и се превърна в културна война до такава степен, че разумът започна да отстъпва. Само за последния месец 4 жени намериха смъртта си. Безумният дебат в обществото надигна вълна от насилие и демотивира хората, работещи в подобни центрове да продължат да го правят, често на доброволен принцип. Истината е, че държавата е абдикирала от този проблем и само ратификацията на конвенцията може да принуди институциите да спрат да си затварят очите.“, коментира лидерът на евросоциалистите.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ