29 Март 2024петък06:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Агнета Ризинг: Време е България да разшири ядрената си програма

Делът на тока, произведен от ядрени централи в света е 10%, а у нас - над една трета

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 37

"Крайно време е България да разшири ядрената програма, която вече има". Това заяви генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг пред БНР. Тя допълни, че според нея страната ни е в много изгодна позиция заради опита, изградените вече блокове и експлоатацията им. "Вие ще имате нарастваща нужда от електроенергия. Освен че ще ви осигури необходимите количества ток, ядрената енергетика създава условия за развитие на регионите, създава сигурни работни места за висококвалифицирани работници", заяви още Агнета Ризинг. Според нея може би ще се наложи да се затворят въглищните централи, като в Европа вече има няколко държави с много добър опит в експлоатацията на ядрени централи и са постигнали почти нулеви емисии на въглеродния двуокис при производството на ток. Агнета Ризинг даде за пример Канада и Великобритания.
По повод плановете за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" тя обясни, че по цял свят има тенденция да се удължава животът на съществуващите инсталирани мощности. В Съединените щати е масова практика атомните централи да работят 60 години, а вече се насочват към разработки, които да увеличат експлоатационния им живот до 80 години. В момента не се забелязва да има тенденция към нови, по-високи изисквания за безопасност, по-скоро се споделя опитът от удължаване на срока на експлоатация на съществуващите електроцентрали. В повечето места по света са предвидени такива средства за затварянето на старите реактори. Има и опит, защото вече са затворени 160 реактора.
Ризинг обясни, че според анализи унгарският проект "Пакш 2" за изцяло държавна централа е най-подходящ и за АЕЦ "Белене". "Заемът обаче идва от Русия, което кара анализатори да подозират, че така руснаците ще могат да оказват политически натиск", допълни още тя. Агнета Ризинг е категорична, че доставките на гориво могат да бъдат разнообразявани. "В различни страни по света руснаците осъществяват в момента много успешни проекти с много добри резултати. Това, което България би могла да използва, е този опит. Важно е да се знае какво ще бъде горивото, откъде ще се доставя, за да работи тази централа. Сега има много добри перспективи при използването на уран. Работата на централата и целият й живот зависят от тези доставки. Това, което ние от Световната ядрена асоциация следим, е ефективността и качеството на различните ядрени централи. И ако през 80-те години този процент на ефективност беше около 60, сега е над 80 на сто, като очакваме да постигнем 90% ефективност", допълни още тя.
Тази година се очаква над 15 гигавата нови ядрени мощности да влязат в експлоатация , което е три пъти над средното ниво за последните 25 години. Ризинг посочи, че асоциацията се стреми да убеди правителствата да определят ясна и последователна енергийна политика, която да е нисковъглеродна, гарантира сигурността на доставките и насърчава инвестициите в проекти от ново поколение. В момента в света работят 450 реактора, което води до намаляване на вредните емисии с 6,5 млн. т годишно. Делът на тока, произведен от ядрени централи, в световен мащаб е около 10%, в Европа - 27-28 на сто, а в България - малко над една трета.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ