25 Април 2024четвъртък14:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всяко село с пет мола...

Марково тепе в Пловдив също става едно от тези "народни" места

/ брой: 134

автор:Петра Ташева

visibility 2099

Каспичан си избрал "президент на хумора, който обещал: "Всяко село с пет МОЛ-а и пет магистрали!"
Настани се в родината ни тази нова чужда дума "МОЛ", влезе активно  в живота ни. Настаниха се и се увеличат и МОЛ-овете по градовете ни. Хубави, стъклени и красиви големи търговски домове се построиха и продължават да се строят по нашите земи. Удобни са моловете - това е безспорно! На едно място можеш да намериш всичко, от което се нуждаеш. Лъскави витрини, надписи и етикети на латиница, разбира се, защото  хубавата стока е предимно чуждоземна. И на какви цени? "Народни цени" вече няма. Това понятие отиде в миналото ни!

Народът сега пазарува по тържищата

битаците и в магазините за втора употреба. Ама това го правели и нашите управници! Някои даже сами си признаха, че се обличат от такива "народни" места!
И в моя роден град Пловдив има такива молове. От няколко години такъв се строи на мястото на Марково тепе. Така и ще се нарича  - "МОЛ МАРКОВО ТЕПЕ". Чудят се хората и споделят, че такова странно съчетаване на чуждоземни думи рядко се среща. Налага се "мирното съвместно съжителство" на английската трудно преводима дума "мол", на турската "тепе" и "Марково" - името на Крали Марко, един балкански символ на сила, справедливост, непобедимост. Какво да се прави? То Пловдив винаги е бил и си остава космополитен град, с много етноси, с много езици, но такова съчетание досега не е имало!
МОЛ вместо тепе! Огромната сграда, направо чудовище, е вече издигната! Скоро ще отвори врати! Ще се настанят там офиси, магазини, ресторанти, сладкарници, киносалони...
Гледам почти построената сграда и си мисля

как чезнат хълмовете на Пловдив

за Марково тепе. То е едно от седемте (някои казват, че били даже осем-девет) тепета в древния град, които станали негова емблема. И сега са там хълмовете на Пловдив: Трихълмието, където е Старинен Пловдив - Таксим, Джамбаз и Небеттепе, Сахата, Бунарджика, Джендем тепе - Младежкия хълм. Имало нявга и Алти тепе - Каменица. То било до бирената фабрика. Даже от неговото название е взето името за бирата, която започнали да произвеждат във фабриката. Него не го помня. Казват, че имало и Лаут тепе, но то не е било така открояващо се. Не помня да се е говорело за него.
Помня обаче как се сриваше Марково тепе. А разрушаването му е започнало отдавна - от края на ХIХ век, и продължи до годините от средата на двадесети век. Помня как каменоделците предупреждаваха жителите на Пловдив (като Боримечката за гърмежа на топчето) да не се плашат от гърмежите, да се пазят от хвърчащите отломки. Трясъците и техният тътен са останали в детското ми съзнание като

страховити, разтърсващи града, ечащи надалеч

С учудени очи гледах как се смаляваха огромните останки от скалите на тепето. Раздробяваха сиенитните блокове и оформяха от тях павета за пловдивските улици. Така са решили някогашните управници на града!
Боже, много рядко сме имали разумни управленци, които да са милеели за хората и природата, сред която са живели техните подчинени. И сме страдали, страдаме сега и ще страдаме още от лоши управници! Нямаме традиции в опазването на природните дадености, нямаме закони. Гледам и сега как се строят домове, жилищни кооперации по хълмовете на града. Някога хората са се стараели да се впишат, да се вградят в тепетата с къщите си, а сега се състезават с тях. Издигат се нагоре, нагоре, затулват съвсем природните хубости. Къде сте, родни талантливи архитекти, дето направихте чудеса по чуждите земи? Къде сте вие, главни архитекти на града? Къде сте, кметове и управници? Защо не се намесвате, защо позволявате на алчни и богати хора да затъмнят красотите на този най-стар и приказен град?
Да премахнеш една природна даденост, едно уникално наследство, едно геоморфоложко образувание, което е с милионна история!

Да сринеш една забележителност - за павета!

Това си е направо ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Та не е ли имало други кариери? Имало е, има ги и сега, но все се избира по-близкото, по-лесното. Не искам и да мисля, че днес стъпваме по павета от Марково тепе!
Възмущаваха се хората някога, негодуваха, но... гласове в пустиня! И когато започнали да дълбаят дупката за строежа на тоя "мастодонт", пак имало ропот, пак имало негодуващи, но как да се преборят с хората с големи капитали? По едно време имало даже проекти за построяването на това място на "шестдестетажни кули близнаци"! Опазил ни бог! Дълбали търбуха на тепето, изгребвали твърдия сиенит от корените, от останките на Марково тепе и ги употребили за 5-километровата дига на река Марица, западно от езиковите гимназии. Пак да сме благодарни, че поне са ги използвали за общонародно дело, а не за огради и настилки на нечии лични хасиенди!
Апетитно за чужди инвестиции е местоположението на Мол "Марково тепе"! То е в центъра на града - между улиците "Гладстон", "Драган Цанков" и бул. "Руски". Триетажната му разгърната площ ще бъде с повече от 60 хиляди кв. м. Ще има четири подземни нива, супермаркет, над 100 магазина, светещи мостчета, подземни гаражи... Там ще се открият стотици работни места - така обещават управленците на града. Но

какви работни места и за кого?

И сега в града има стотици празни офиси - нови, луксозни. Защото у нас се мисли само за лесна печалба и се строят само търговски обекти. Нямаме родно производство! Премиерът обещава, че за три години ще върне нашите гурбетчии. Много хубаво! Но къде и какво ще работят, как ще бъдат устроени, какви парични възнаграждения ще получават, та да се върнат в родината си?
Жално е да гледаш как млади, хубави и умни наши младежи застават зад щандовете на чужди търговски обекти! Вместо да имат сериозна производствена дейност, вместо да са надвесени над проекти за нови и полезни родни производства, те ще бъдат само ОБСЛУЖВАЩИ!
В същото време се рушат уникални къщи в Старинен Пловдив. Градът страда, че няма хубава сграда за операта, няма и концертна зала за симфонични концерти. Добре, че древните жители са ни оставили своите театри, стадиони! Но пък сега Пловдив ще има още един нов МОЛ! Това ще бъде новата България - магистрали и молове!

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ