Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Октомври 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Новини

Бизнесът иска оставката на енергийния министър

  275   0С искане за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова излязоха официално днес работодателските организации в България. Представителите на бизнеса са възмутени от изказване на министъра в ефира на БНТ, в което тя е заявила, че пазарът на електроенергия у нас е "свободен" и че държавата не може да му влияе.
В позицията на бизнеса се казва, че Петкова е изрекла "серия неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм". Министърът, смятат работодателите, удобно е пропуснала факта, че на същия този "свободен пазар" на практика участват само две дружества, собственост на държавата и то чрез борса, също собственост на държавата.
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представляващи над 80% от българският бизнес, категорично не приемат подобно нагло поведение от страна на представител на изпълнителната власт. Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари от 11.00 часа, се казва още в позицията на бизнеса.
В писмото се призовава за оставката на Петкова най-вече заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика".
Припомняме, че преди дни синдикатите се присъединиха към позицията на работодателите, че повишението на тока за бизнеса не е целесъобразно. От КНСБ и от "Подкрепа" предупредиха, че това ще доведе до нелоялна конкуренция, скок на цените за хранителни и битови стоки и евентуални съкращения на работна ръка.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"