Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Новини

Бизнесът иска оставката на енергийния министър

Дума

5. Февруари 2018   261   0С искане за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова излязоха официално днес работодателските организации в България. Представителите на бизнеса са възмутени от изказване на министъра в ефира на БНТ, в което тя е заявила, че пазарът на електроенергия у нас е "свободен" и че държавата не може да му влияе.
В позицията на бизнеса се казва, че Петкова е изрекла "серия неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм". Министърът, смятат работодателите, удобно е пропуснала факта, че на същия този "свободен пазар" на практика участват само две дружества, собственост на държавата и то чрез борса, също собственост на държавата.
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представляващи над 80% от българският бизнес, категорично не приемат подобно нагло поведение от страна на представител на изпълнителната власт. Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари от 11.00 часа, се казва още в позицията на бизнеса.
В писмото се призовава за оставката на Петкова най-вече заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика".
Припомняме, че преди дни синдикатите се присъединиха към позицията на работодателите, че повишението на тока за бизнеса не е целесъобразно. От КНСБ и от "Подкрепа" предупредиха, че това ще доведе до нелоялна конкуренция, скок на цените за хранителни и битови стоки и евентуални съкращения на работна ръка.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"