26 Април 2024петък09:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СБА: Заслужаваме "Гинес" за калпави магистрали

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 47

"Магистралите в България са рожби на много правителства. И като такива спокойно могат да кандидатстват за рекордите на "Гинес". Например, ако има категория "най-злощастни достижения на пътното строителство". Заради темповете, с които се градят, и бързината, с която се рушат." Това отбелязват на интернет страницата си от Съюза на българските автомобилисти (СБА).
Общо девет са предвидените за изграждане автомагистрали в страната като общата им дължина е 1370 км. Към днешна дата завършени и пуснати в експлоатация са горе-долу половината от тези километри (777 км), а други 32 км са в строеж.
От СБА припомнят, че още през далечната 1964 г. българското правителство взема решение за изграждане на автомагистрален пръстен, който да се състои от магистралите "Тракия", "Хемус" и "Черно море". През 2015 г. са пуснати в употреба 124 км, но тези участъци са започнати по различно време и при различни правителства. Според експерти те са приключени в 2015 г. заради изтичащите срокове по европейските фондове.
Деветте магистрали, които би трябвало да ни накарат да се чувстваме европейци, са: "Тракия", "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море", "Люлин", "Калотина", Северна скоростна тангента на София,  Велико Търново - Русе. В началото на 2018 година обаче напълно завършени са четири магистрали с обща дължина около 512 км. Най-дълго е трасето на магистрала "Тракия". Нейните 360 км са били строени рекордно дълго време - цели 42 години. 100% в експлоатация е още "Марица", дълга 117 км, "Люлин" с нейните 19 км, както и Северната тангента (16,5 км).
През настоящата година, поне такова е уверението на управляващите, ще започнат да се строят нови участъци по магистрала "Хемус", отбелязват от СБА. Това са отсечките между Ябланица и Боаза - с дължина от 9,3 км, и Буховци-Белокопитово - 16 км. Тези близо 25 км трябва да бъдат готови до 2020 година. Това обаче нямало да облекчи кой знае колко шофьорите, защото ще останат за изграждане още над 220 км трасе, или почни половината магистрала. Към момента са изградени участъците София-Ябланица и Белокопитово-Варна, или общо 165 км.
Другият приоритет на правителството за 2018 година е магистрала "Струма", като очакванията са, че лот 3.3 от Кресна до Сандански ще бъде готов до края на настоящата година. До средата на годината пък ще трябва да се избере изпълнител за най-тежкия участък - през Кресненското дефиле. Започва подготовката за строителство и за други две магистрали "Калотина" и "Велико Търново-Русе". В края на 2018-та ще видим реално какво е построено, отбелязват от СБА.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ