19 Април 2024петък18:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Историци от БАН защитиха скопената история за 10 клас

От нея отпаднал баластът, нямало същностни промени, а възраженията "срещу" били спекулация

/ брой: 25

автор:Велиана Христова

visibility 1745

В новата учебна програма по история за Х клас е по-добра от досегашната, в нея дълбоки и същностни промени няма, периодиката на епохите е същата, а характеристиките на социализма се изучават от 1996 г., заявиха трима представители на Института за исторически изследвания при БАН на нарочна пресконференция вчера, която може да се види на живо в сайта на БТА. Току що избраният нов директор на института доц. Даниел Вачков, проф. Илия Илиев и гл.ас. Димитър Христов заявиха, че е имало сериозни обсъждания в МОН, в които те участвали. Вачков се занимава със стопанска история на ХХ век, Илиев - със Средновековието, а Христов - с Възраждането. Според Илиев, всичко, което е в новата програма, го има в училищата отдавна, а съпротивата срещу нея и възраженията защо ги няма партизаните били спекулация.    
Те обаче изпаднаха в противоречие, понеже надълго обясниха как досега не се изучавал периодът след 1944 г., пък напоследък в архивите са разсекретени много факти и учените сега буквално написвали историята. Според тримата от програмата бил изваден баластът, за да не се претрупват учениците с факти, а трябвало да мислят. Оставени били за изучаване само основните характеристики на епохите. Според Вачков е неприемливо учениците да излизат от гимназиите, без да знаят нищо за периода след 1944 г. и да нямат мнение върху тези събития, различно от семейните разкази. Христов обаче направо каза, че историята е във връзка с политиката и през 2000 г. например в учебните програми били вкарани термини, обслужващи тогавашната власт.
Тримата учени надълго обясниха как история на България се учела през годините от по-простото към по-сложното, а най-подробно учениците щели да я учат в Хт и Хтт клас. Очевидно, те не знаят, че във въпросните два последни класа в новия учебен план историята отпадна изобщо като задължителен предмет. Според тях при сериозното обсъждане отпаднали неща, за които учените още нямат единно мнение - като например темата за 16-та република на СССР или това, че сега България е фактор за стабилност на Балканите. Вачков обаче призна, че "приватизацията" в прехода останала и това, както и интерпретирането на социалните проблеми в последните години, крие опасност да се преподава субективно. Институтът за исторически изследвания е готов да участва в квалификационни курсове за учители.


Предизвикано

Е, това не бяхме и сънували - че фашизмът; десетките хиляди избити от 1923 до 1944 г.; Гео, Хербст и Вапцаров, еврейските закони и политическите фашистки концлагери, Съпротивата срещу хитлеризма на партизани и ятаци, както и всичко положително от социализма са баластът, който е отпаднал от учебната програма! По-голяма перверзия нормален човек не си представя. Значи основната характеристика на периода "между двете войни" е радикализирането на БКП, а не са посичането на Стамболийски, един с прякор "кръволока" и ония жълти звезди по влаковете от придадена ни Македония към Треблинка? А основна характеристика на социализма са Народният съд, "Белене" и дисидентите, така ли, господа учени? И за правенето на тази програма били платени сериозни пари! Впрочем, вие го казахте...  

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ