Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Новини

Бизнесът даде заден за оставката на Петкова, Борисов пак сипе щедри обещания

Дума

6. Февруари 2018   316   0Работодателските организации се отказаха от искането си за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Те рязко смениха позицията си след среща с Бойко Борисов в Министерски съвет. Както стана практика, след поредното предупреждение за протест по наболял проблем, премиерът изсипа куп щедри обещания и умилостиви недоволните.
Пръв заден ход даде шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. След разговора с Борисов той обяви, че бизнесът е получил уверение от страна на управляващите, че пазарът на електроенергия ще стане прозрачен и модерен. Ние сме изключително доволни от проведената среща и постигнатите резултати, радваше се Домусчиев. По думите му работодателите дават още един шанс на министър Теменужда Петкова, защото тя щяла да е двигателят в решението на проблемите в сектора.
Припомняме, че в официалната си позиция от вчера работодателските организации твърдяха точно обратното - че министърът е пречка за реформите в сектора и не се справя с поверения й ресор.
Малко по-твърд и ререзвиран в коментарите си след срещата бе Румен Радев, зам.-председател на АИКБ. Той съобщи, че работодателските организации дават срок от 2 седмици, за да видят прогрес по темите, които днес са обсъждани в МС. Силно се надяваме в рамките на този срок да има напредък. Бизнесът очаква мерки срещу нелоялни търговски практики при търговците на електроенергия.
Вероятно работодателите ще се откажат и от планирания за 28 февруари национален протест. Всичко ще зависи от постигнатия напредък по договореното днес, обясни Радев.
Доволен от срещата бе и Делян Добрев, който все още е депутат и председател на енергийната комисия в парламента. Той обяви пред медиите, че започват "дълбоки реформи в енергетиката".
Първата е свързана със законодателни промени, които да извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които досега продаваха само директно на НЕК. Става въпрос за топлофикации, заводски централи и производители от възобновяеми източници. Втората промяна е свързана с възможността дружествата да могат да продават на свободния пазар отделно дневна, и отделно нощна електроенергия. Така фирмите, които имат нужда от нощна енергия ще си купуват само такава и обратно. Третата промяна е свързана с т.нар. "американски централи", които след преговори с ЕК трябва също да бъдат извадени на свободния пазар.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"