24 Април 2024сряда00:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Галерия "Виктория" представя Кочо Гърнев

120 маслени картини на именития автор ще бъдат показани в НХГ

/ брой: 26

автор:Дума

visibility 132

Изложба с творби на Константин (Кочо) Гърнев представя галерия "Виктория" в Националната художествена галерия. Словото при откриването на 15 февруари от 18 ч. в големия салон на НХГ е от доц. д-р Ружа Маринска, аранжирането на картините е от акад. Светлин Русев.
За първи път в България екипът на "Виктория" представя в най-престижното общо художествено пространство - залите на Националната галерия, известните засега, запазени произведения на художника Кочо Гърнев (1893-1966). Тази изключителна сбирка ще позволи на всеки изкушен от изобразителното изкуство да преоцени смисловото съдържание на българската живопис като част от световната модерна живопис на ХХ век. Картините му изненадват, респектират и оставят без дъх зрителя, завладян от калейдоскопа пищни интериори, женски образи, голи тела, градски пейзажи, натюрморти. Произведенията на Гърнев са различни от всичко, което българското изкуство познава от 30-те до 60-те години на миналия век. Богатството на идеи, форми и цветове, плътната, изключително колоритна живопис, сюжетното многообразие и това невероятно усещане за "модерното" омагьосват от първия поглед.
Житейската съдба на Константин Гърнев е сложна, но много интересна. Той напуска България по дълбоко лични причини. Заминава да следва в Мюнхенската академия по изкуствата и остава завинаги да живее в Германия. Във втората си родина се реализира успешно, става един от най-популярните и търсени мюнхенски художници, намира приятели, сподвижници, среща любовта. Фактът, че творчеството му остава след смъртта му в Германия предопределя епизодичното му участие в изложби или на пазара на художествени произведения в България.
Екипът на галерия "Виктория" има специално отношение към Гърнев и години наред издирва и събира негови картини. Професионален шанс е възможността да се купят, реставрират и покажат пред публиката запазените му творби. Повече от 80 години след първата му самостоятелна изява в България и след блестяща кариера в Европа, българската публика ще има възможността да се запознае със 120 маслени картини на живелия в Германия и работил навсякъде в Европа творец. По повод 125 години от рождението му собственикът на "Виктория" Павел Тодоров подари за сбирката на Националната галерия едно от ранните запазени произведения - "Октобърфест".
Изложбата може да бъде видяна в Националната галерия до 23 март. Тя е съпътствана от луксозен каталог, издаден от галерия "Виктория", в който са публикувани всички участващи в изложбата картини, заедно с подбрани рисунки. Представянето на твореца в изданието е от доц. д-р Ружа Маринска. Монографията започва с уводни думи от акад. Светлин Русев. За първи път в книгата е представена и биографията на човека и твореца Гърнев. Двугодишното научно изследване, събиране на документи и обобщаване на факти са дали възможност на историка Павлина Балъкчиева да запознае ценителите на живописта с известното от житейския път на един родолюбец. Артистичната корица е дело на Людмил Веселинов. Репродукциите са на фотографа Иван Чехларов, познат на публиката от съвместната работа с галерия "Виктория".
Изложбата ще бъде представена и на сайта на "Виктория". След края й част от картините могат да бъдат видени в галерия "Виктория".





Снимки Галерия "Виктория"
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ