Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Бизнесът се договори с правителството за промени в пазара на ток

Дума

7. Февруари 2018 , брой: 26   118   0Законови промени, които допълнително да улеснят пазара на ток за индустрията, ще бъдат приети до началото на март. За това се договориха работодателските организации и правителството.
Целта е да се направят поправки в Закона за енергетиката и ако те са факт до две седмици - до 28-и февруари, няма да има протест на бизнеса, беше обявено след срещата. Смекчена остава засега позицията на бизнес организациите по исканата оставка на министър Петкова, за която те настояваха в понеделник. 
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира, че промените в Закона за енергетиката допълнително ще либерализират пазара на ток у нас, който в момента е изкривен. Целта е да има колкото може повече производители, които да предлагат своята електроенергия на борсата, защото сега реално има само двама. Независимо от поправката в закона, която се направи под давлението на работодателите през декември, за съжаление в момента имаме само "Марица-изток 2" и АЕЦ, което не е достатъчно, за да говорим за свободен пазар и за невъзможност да се изкривяват и манипулират цените на борсата, което виждате, че доведе до увеличение на електроенергията. Така че колкото повече производители има, толкова по-добре, посочи Домусчиев. Същевременно от Националната енергийна камара оповестиха, че смятат, че сега не е моментът да бъде искана оставката на министър Теменужка Петкова, тъй като това ще доведе до дестабилизация на енергетиката. Пред БНР Иван Цанков, директор на една от енергийните компании обвини управляващите, че досега работодателите от енергийния бранш досега са били изключени от разговорите за проблемите в отрасъла.
Тези, които предлагат електроенергията, са трима, а след промените ще станат 300, каза Делян Добрев, цитиран от БНР. Тоест, като количество енергията няма да се удвои, да кажем, защото в момента 50 на сто от произведената енергия в България е на свободния пазар, но ще има едни допълнителни продавачи, допълнителни количества. Всички топлофикации, когенерации, ВЕИ производители над 5 мегавата на този етап пилотно ще бъдат извадени на свободния пазар с договори за разлика.


сн. БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"