24 Април 2024сряда02:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БДЖ чисти имидж с качване на заплатите

Железничарите били готови за стачни действия

/ брой: 26

автор:Дума

visibility 409

Старо споразумение от 2016 година между ръководството на БДЖ и синдикатите е причината за решението на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД за увеличение на трудовите възнаграждения със задна дата. Това обяви за ДУМА Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите.
Вчера от пресцентъра на държавните железници съобщиха, че от управата на холдинга са взели решение за увеличение на заплатите до 12,5 на сто. Машинистите от "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ще получат максималния процент увеличение - 12,5% към месечните си възнаграждения. Заплатите на всички служители в "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще бъдат повишени, считано от 1 януари 2018 г., като увеличението се определя в зависимост от заеманата длъжност и варира от 11% до 12,5%. Въведената бонусна система за локомотивния персонал в "БДЖ-Товарни превози" ЕООД се запазва, чрез което се поощрява коректното изпълнение на служебните им задължения, съобщават още от БДЖ.
Увеличението на трудовите възнаграждения на персонала е резултат на проведените реформи и подобреното финансово състояние в "Холдинг БДЖ" ЕАД и двете дъщерни дружества, уточняват от компанията. Според Петър Бунев обаче текстовете са договорени още преди две години и не подлежат на коментар, а от ръководството на БДЖ продължават да неглижират споразуменията. Той допълни, че железничарите са били готови за стачни действия при неизпълнение на договорената клауза за увеличение на заплатите.
Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Софийска градска прокуратура да извърши проверка по повод на излъчения репортаж в Нова телевизия за злоупотреби в "БДЖ-Товарни превози". Ще бъдат проверявани твърденията за некачествен ремонт на локомотивите, сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.
БСП поиска няколко пъти оставката на изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров, като последното беше в края на миналия месец заради нередности в управлението на държавната железница.
Левицата настоя също Сметната палата да провери финансовите отчети на дружеството, а Инспекцията по труда - превишеното работно време на машинисти.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ