Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Столичната община иска да узакони надплановия прием на деца в забавачките

При недостиг на места да се класират по пет хлапета в група над позволеното, искат от кметството

Деси Велева

7. Февруари 2018 , брой: 26   228   0



Столичната община прави опит да узакони надплановия прием на деца в детските градини и яслите. Именно допълнителният прием по съмнителен начин стана причина за множество скандали в столични заведения през последните месеци. Въпреки това зам.-кметът Тодор Чобанов предлага изменение на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. С него той настоява за общините с недостиг на свободни места, броят на децата в групите може да бъде завишен с до 5 деца в група. Това ще става след решение на Общинския съвет и при условие, че са спазени здравни изисквания по друга наредба.
В момента според същата наредба в една група не могат да бъдат приемани повече от 23 деца, а за яслите ограничението е 18. Възможно е приемът да се надхвърли до две деца в група. Тази разпоредба обаче не се спазва в София, където приемът масово е над 30 деца, а някъде и 40. При надпланово приетите по общите критерии деца, често има и записани с фалшиви хронични заболявания. Именно по тази точка досега ставаха най-много нарушения на правилата. Родители обаче не са съгласни с предложението на общината. Те се опасяват, че след като и досега директорите не спазват ограниченията, е възможно приемът да стане напълно безконтролен. Според родители така общината няма да има никакъв стимул да строи нови сгради на градини.
Справка на общината показва, че за ясла в момента чакат над 4000 деца. Недостигът е в определени райони, докато в крайни квартали има свободни места. Според онлайн системата за прием в общинските градини празни стоят над 1000 места за групи над 3-годишни.
ДУМА припомня, че в момента се обсъждат два нови общински документа за прием в първи клас и в детските градини. Обществените консултации по тях приключиха вчера и предстои да влязат за обсъждане в комисиите към СОС през следващите дни. Очакват се промени в проекта за прием в първи клас, тъй като десетки родители изпратиха писма с критики и конкретни предложения за изменение на текстовете, внесени от зам.-кмета Тодор Чобанов.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"