Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Китай има електромагнитно оръдие

Два месеца след като САЩ се отказаха от релсотрона, Пекин показа технологичното оръжие

Георги Георгиев

8. Февруари 2018 , брой: 27   298   0След десетилетна работа китайските военни инженери са постигнали успех в разработката на електромагнитно оръдие (релсотрон) и имат образец, готов за изпитания, съобщи изданието "Чайна Дейли", което показа и снимки на експерименталното оръжие. Оръдието е монтирано на носа на един от десантните кораби пр.072-III носещ името "Хайяншан". На разпространените в интернет снимки, вероятно направени на река Яндзъ, на палубата на кораба се виждат и няколко контейнера, за които се смята, че съдържат електрическо и електронно оборудване, необходимо за работата на релсотрона. По данни на "Чайна Дейли" оръжието е разработено от специалисти от Морския университет за инженерни науки към Народноосвободителната армия на КНР.
Показателно е, че китайците демонстрират готов за изпитания в морски условия образец на релсотрон два месеца, след като американците обявиха, че прекратяват разработването на този вид оръжие. От 2005 г. до 2017 г. американците похарчиха 500 млн. долара и успяха да създадат работещо оръдие, което м.г. направи два изстрела. В началото на декември обаче Пентагонът обяви, че се отказва от проекта, защото не е удовлетворен от скоростта на снаряда (два пъти по-ниска от планираната), три пъти по-малката далечина на полета и два пъти по-малка от предвижданата скорост на презареждане на оръдието. Очакванията са били, че оръдието ще изстрелва ускорен от електромагнитен импулс снаряд със скорост 8000 км/ч, на далечина до 160 км със скорострелност 10 снаряда в минута.
Пред електронния вестник "Взгляд" научният сътрудник от Института за Далечния изток Василий Кашин коментира, че началото на изпитанията на китайския релсотрон е сериозно постижение за КНР. За серийното производство обаче, смята той, ще са нужни кораби от ново поколение, с електрозадвижване, при които двигател с вътрешно горене не върти валовете, а дава енергия на електродвигатели, които захранват гребните електродвигатели и други потребители като релсотрон или лазерни оръдия. Засега такива установки могат да се монтират само на кораби, където може да се разположи мощен източник на енергия. В сухопътни условия подобна система би била слабоподвижна и лесноуязвима за противниково въздействие.
Релсотронът може да предизвика революция във военното дело, ако бъде направен работоспособен. Тази система използва електромагнитно поле за изстрелване на снаряди без барут само за сметка на кинетичната енергия. На теория това е много евтин начин да се нанасят удари на голяма дълбочина в противниковата отбрана, а и да се унищожават противникови ракети, без употреба на противоракети.

Оръдейната купола, в която, както се смята, се намира релсотронът

Китайският десантен кораб "Хайяншан" с монтираната в носовата част установка, маскирана с платнища

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"