Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Петолиния

Излезе третият солов албум на Соня Йончева с арии из опери на Верди

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   80   0
Снимка


"Когато българското сопрано Соня Йончева излезе на сцената с тенора Йонас Кауфман в една от най-очакваните постановки при откриването на новия сезон на Парижката национална опера - "Дон Карлос", музикалните критици във Франция (и не само там) изпаднаха в пълен екстаз!", се казва в рецензия на "Ню Йорк таймс".
Поразителен талант, ослепителна артистичност и безкомпромисен характер стоят в основата на успеха на Соня Йончева, която се превърна в едно от най-големите имена на световната оперна сцена през последните години. Зашеметяващите й изпълнения във водещите оперни театри в света предизвикват възхищение от страна на критика и публика. През настоящия оперен сезон българското сопрано е голямата звезда в афиша на "Метрополитън опера" - Соня Йончева грее в главните роли в "Тоска" и "Бохеми" от Пучини, и "Луиза Милер" от Верди.
Йончева започва професионалната си кариера с барокова музика с участието й в Академията за млади певци "Jardin des Voix", организирана и ръководена от диригента Уилям Кристи. Професионалната подкрепа на Кристи и сътрудничеството с него довеждат до реализирането на втория албум на Йончева с арии от Хендел ("Sony Classical"). Още тогава става ясно, че поразително красивият и проникващ драматично-лиричен сопран на младата певица би звучал перфектно в най-взискателните и трудни роли от репертоара на Верди. Глас, който изисква изключителна комбинация от качества: превъзходен контрол на дишането, лекота при достигане на най-високия тон, голям вокален диапазон, много добра физическа кондиция и най-неуловимото от всички - вроден инстинкт към специфичното италианско музикално фразиране. С участието си в "Риголето" и "Дон Карлос" Соня Йончева доказва, че е точно този "скъпоценен" вид сопрано, необходим за музиката на Верди.
За реализирането на третия си солов албум за "Sony Classical" победителката от конкурса "Опералия" Соня Йончева се обръща към творчеството на композитора, към когото тя има специално отношение: Джузепе Верди! Албумът "Верди" ("The Verdi Album") излезе на 2 февруари от "Sony Classical" и у нас е издаден в деня на световната премиера от "Вирджиния рекърдс/Sony Music". Наличен е в musicmall.bg, информира Калина Ноева.
Селекцията във "Верди" е направена от певицата, която отбелязва, че най-любимата й ария е тази от "Атила". В бележките към книжката на албума Соня Йончева споделя, че арията на Абигайл (от "Набуко") е вокално предизвикателство за всяка певица. Албумът включва още арии от "Трубадур", "Отело", "Симоне Боканегра" и "Дон Карлос". В проекта влизат и арии от "Луиза Милер" и "Стифелио".
Соня Йончева осъществява записите с един от най-големите "Верди" специалисти в света на оперното изкуство - диригента Масимо Занети, заедно с Мюнхенския радиосимфоничен оркестър.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"