26 Април 2024петък18:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

10 платна на Хубен Черкелов в Музея за съвременно изкуство

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 30

"Имане" е първата самостоятелна изложба на Хубен Черкелов от 18 години насам. Специално за нея художникът създава десет платна, интерпретиращи картини на значими за изкуството ни имена като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти. 
През последните години за основа на своята живопис авторът използва визуални образи взети от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации, размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак, за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за познаване и оценяване на изкуството като стойност. Тя е и материална единица за най-лесния и естествен международен обмен - създадена по различно време, отпечатана на различни места, тя провокира художника в неговите разсъждения за мястото на твореца и ролята на изкуството.
"Миналото никога не е мъртво, то дори не е минало" (Уилям Фокнър, "Реквием за една светица"). Този цитат води най-близо до идеята на художника. Ориентирите за време и пространство, за тук и сега, са изчезнали, откривайки повторяемост на ситуации. Картините на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев присъстват върху банкноти, печатани през 20-те г. в American Banknote Co. Появяват се отново този път върху платната на Хубен Черкелов, рисувани в ателието му в Ню Йорк и превърнали се в символи на национална сила и идентичност.
 Творбите на автора може да се видят до 11 март в Националната галерия "Софийски арсенал - Музей на съвременното изкуство", бул. "Черни връх" 2.


"Воловарче", 2017


"Паисий", 20
17

 

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ