25 Април 2024четвъртък09:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Роман

Истинска история за красота и обсебване

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 48

Новото заглавие на издателство "Ерове" от серията "Cabinet of curiosities", където се представят книги за странни културни практики и явления, е в книжарниците. Този път ще поведем читателите на уникално пътешествие с истории за ловци на орхидеи, индиански резервати и бродене из тресавищата на Флорида в търсене на диви орхидеи, поясняват издателите.
Превърнал се в модерна класика, "Крадецът на орхидеи" на Сюзън Орлийн (превод Ивелина Минчева-Бобадова) е отличителен, забавен и завладяващ разказ за една невероятна обсесия. Решен да клонира застрашено растение - много рядката "Орхидея призрак" (Polyrrhiza lindenii), изключително ексцентричният и странно привлекателен мъж на име Джон Ларош води Орлийн на незабравима обиколка из малко познатата американска субкултура на продавачите на растения. Действието в това интимно журналистическо разследване се развива в блатата на Флорида и извън тях, където ще срещнем още индианците семиноли, които му помагат, и закона, който се бори с него. В края Орлийн, както и читателят, ще придобият много по-голямо уважение към решителността на аутсайдера Ларош и ще открият нова завладяваща дефиниция за страст. Четири години след публикуването на книгата, тандемът Спайк Джоунз - Чарли Кауфман изгражда върху историята филма "Адаптация", с Мерил Стрийп в ролята на Орлийн, Крис Купър в ролята на Джон Ларош и Никълъс Кейдж в ролята на Чарли и Доналд Кауфман.
Сюзън Орлийн (р. 1955) е щатен автор за "Нюйоркър" от 1992 г., като е писала още за "Аутсайд", "Ескуайър", "Ролинг стоун" и "Вог". Завършва университета в Мичиган и работи като репортер в Портланд, Орегон, и Бостън, Масачузетс. В момента живее в Ню Йорк.
Ивелина Минчева-Бобадова е японист по призвание и преводач по душа. Езикът за нея, от една страна, е инструмент, фиксиран в дадени граматични и словесни рамки, а от друга, пластилин, който може да моделираш с ръцете си. Обича да броди, да се изгубва и намира сред дебрите му, защото там е също толкова вълнуващо, колкото и странстването сред джунгли и тресавища. Пореден блестящ литературен превод, отбелязват издателите.
Художественото оформление е на Olex Oleole - "интернет артист, базиран в интернет", както обича да казва за себе си. Отделя доста време на детайла, изразява се чрез символи и експериментира здраво. Пресечната точка на всичко това са графики на джентълмен с глава на октопод или котка, седнала върху човешки мозък. В реалния свят може да бъде открит и зад диджейския пулт или със спрей в ръка, довършваща поредния стенсил.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ