16 Април 2024вторник15:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Скулпторката на Френската революция

Невероятната история на Мадам Тюсо пресъздава в романа си Мишел Моран

/ брой: 28

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 121

Надали има турист в Лондон, който да не е посетил музея "Мадам Тюсо". Славата на восъчните фигури, изобразяващи известни личности в техния ръст, вид и облекло, излиза далеч зад пределите на Англия и днес вече има музеи в Берлин и Хонконг, в Сидни и Ню Йорк... Името Мадам Тюсо е станало синоним на уникална атракция, но малко са хората, които знаят кой стои зад него.
Мари Гросхолц, родена в средата на XVIII в. в Страсбург - това е жената, известна с името си по мъж Тюсо. Останала без баща, преди да се роди, живяла през първите години от живота си в немска Швейцария, преселила се заедно с майка си като дете в Париж, на 40 години принудена да бяга от Франция, заселила се в Лондон и починала там на близо 90 години - а това е нейният живот, представен схематично във времето и пространството. И в тези почти 90 години живот се редуват щастие и загуба на голямата любов, нещастен брак и успех в изкуството, признание от владетели и смъртна присъда, революция и изгнание.
    В романа "Мадам Тюсо. Живот между любовта и революцията", който "Емас" издава в превод на Емилия Ничева-Карастойчева, невероятната история на знаменитата скулпторка оживява изпод перото на талантливата Мишел Моран. Годината е 1788-а и въздухът е наелектризиран от зараждащата се революция...
    Интелигентна и амбициозна, Мари Тюсо изучава тайните на восъчните скулптури от чичо си, работейки заедно в прочутия им музей. Тя създава първата си голяма самостоятелна восъчна фигура през 1777 г., а моделът е самият Волтер, един от символите на френското Просвещение. Нейни модели са и Жан-Жак Русо, Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън... и кралското семейство. Клиентите на Мари произхождат от всяко стъпало на обществената стълбица, но голямата цел на Мари е да привлече вниманието на Мария Антоанета и на Луи XVI. Тяхното одобрение би озарило работата и музея й, който наследява от чичо си, с така желаните слава и богатства.
    Мари Тюсо постига тази цел - сестрата на краля е толкова впечатлена от восъчния салон, че изисква присъствието на скулпторката във Версай, за да преподава изкуството си. Така Мари попада в един напълно нов свят, непозната вселена - свят на невъздържан лукс, на безразсъдно разсипничество. Докато на нейната улица хората са принудени да продават дори зъбите си, за да си набавят храна, в двореца се изхвърлят хиляди свещи, запалени едва веднъж.
    А пламъкът на революцията се разразява, обхващайки в огън нацията. Докъде ще отведе Мари Тюсо, която храни симпатии към кралската власт, но и не е забравила корените си? Бурното време на Големия терор ще я прати в една килия с любимата на Наполеон Жозефин, ще я превърне в хроникьор на кралската смърт и ще я принуди да замине в изгнание в Лондон. Там смелата французойка гради наново живота си и създава официалния Музей на восъчните фигури, с който я познаваме и до днес.
    Мишел Моран е авторка на седем световни исторически бестселъра, преведени на повече от двадесет езика. Моран е любителка на пътешествията, опознаването на нови места и е запалена по археологията.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 253

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 248

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 248

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ