Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

ПАРДОН

Пешо и правителството

Благовест Митков

9. Февруари 2018 , брой: 28   289   0
Снимка


Пешо е много прост. И наивен. Всеки ден открива нови истини. Вика ми:
- Тия, милионерите, а ние нямаме! И знаеш ли защо?
- Защо? – питам.
- Щото не сме милионери!
Друг ден ми съобщава друга новина:
- През зимата вали сняг! И знаеш ли защо? Щото е студено! Ако беше топло, щеше да вали дъжд! Забелязал съм, че през лятото никога не вали сняг…
- Добре! – казвам. – Ще го запомня!
- И друго запомни! Прелетните птици прекарват зимата из южните страни! Понеже там е топло! Лесно им е на прелетните птици… И знаеш ли защо? Щото могат да летят! – разкрива ми тайната Пешо. – Лесно им е на птиците…
- Лесно им е – съгласявам се.
- И милионерите прекарват зимата из южните страни! – продължава той. – И знаеш ли защо?
- Защото имат пари! – отвръщам.
- Ей, сети се! – радостно блясват очите на Пешо. – Едните имат крила, другите имат пари и живот си живеят! А ние, дето нямаме ни крила, ни пари – мръзнем тука!
Така ден след ден Пешо открива истините за живота и за света.
Ту ми съобщава, че пчелите произвеждат мед, а мухите – не, защото ако можеха, както са много, щяха да затрупат земята с мед и да я унищожат. Щото медът е гъст и лепкав.
Понякога ми обяснява, че хартията се прави от дървета, но обратният процес е невъзможен, от хартия дърво не можеш да направиш, следователно горите загиват, за да четем глупости по вестниците.
Онзи ден обаче Пешо ме втрещи, каза ми:
- Аз съм много прост! И наивен! Нищо, че се казвам Пешо! Може даже да се каже, че не съм наивен, ами съм си направо тъп! Признавам си го! Но знаеш ли какво?
- Какво? – попитах.
- Абе, напоследък имам чувството… Абе, мисля си… Дали пък ония в правителството не смятат, че тая държава цялата е населена само от Пешовци, та ни баламосват непрекъснато, а?!
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"