25 Април 2024четвъртък23:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Постижения

Нова челюстна кост от подбедрица

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 1010

Авангардна реконструктивна операция в лицево-челюстната област, извършена в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, ще позволи на пациентка с тумор на долната челюст да се храни и живее нормално. Деветчасовата операция извършиха екипи на лицево-челюстния хирург доц. Антон Джоров, ортопеда-травматолог доц. Васил Яблански и съдовия хирург проф. Васил Червенков. Пациентката е диагностицирана с амелобластом на долната челюст след забелязана подозрителна област на рентгенова снимка при изваждане на мъдрец. Туморът има рецидивиращ характер, разраства се и може да обхване съседни тъкани и органи, и често преминава в злокачествена трансформация. Адекватното лечение налага отстраняване на долната челюст в 1/3 от обема й, поради което трябва да е заменена, за да може пациентката да се храни и да има нормален външен вид.




Нов вид неоперативно лечение на тумори в черния дроб при пациенти в тежко състояние се прилага за първи път в Старозагорската болница "Тракия". Инвазивната методика използва нов тип емболизационни микросфери EmboSept S, натоварени със специален химиотерапевтик. Методиката е минимално травматична. При част от лекуваните с EmboSept S пациенти се достига преживяемост до 6-7 години. Методът е подходящ не само за първични тумори на черния дроб, но и при пациенти с метастази от карциноми на дебелото черво.

Спасиха 43-годишна жена с рядка инфекция

43-годишна жена от Кюстендил заболява от изключителна тежка и рядка - аеробна и анаеробна инфекция в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит. Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура, водещо до септично състояние на целия организъм. Лечението й се провежда в УМБАЛ "Св. Анна" след отказ на лечение в други болници. Микробиологичните изследвания доказват  наличие на стафилококова и стриптококова инфекции, които водят и до тежка некроза на тъканите и обезобразяване на лицето. След консилиум началникът на Клиниката по неврохирургия д-р Стефан Николов, специалисти от лицево-челюстна хирургия, УНГ-специалисти, микробиолог, инфекционист, кожен лекар и реаниматор се пристъпва към незабавно лечение. Извършват се резрези, за да се достигне до огнището на възпаление. Предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето. По клиничната пътека 228, по която е приета в Клиниката по ЛЧХ, "Св. Анна" ще получи от НЗОК 420 лв. До момента само за антибиотици, наблюдение и консумативи в КАИЛ са вложени 4200 лв., за лечението в ЛЧХ са вложени още 3070 лв. На болницата лечението ще струва над 10 хил. лв.

Отстраниха тумор на бъбрек на болна с тежко затлъстяване

63-годишна жена с тежко затлъстяване (тежала 125 кг при ръст от 150 см) и тумор на бъбрека успяха да спасят лекарите в УСБАЛО чрез лапароскопска операция. Преди време преживяла две операции за перитонит и била рискова за извършване на отворена операция за отстраняване на тумора на левия бъбрек. След 3-часова лапароскопска операция е отстранен бъбрекът, на който имало около 10 см тумор, обясни д-р Владислав Янков, гл. асистент в Клиниката по обща и коремна хирургия. Направена е и парааортална дисекция, с цел отстраняване на лимфни възли. Жената е изписана в добро състояние.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ