Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Норвежките олимпийци с 6000 дози от лекарство за астматици

Обсъжда се възможност част от тях да останат неизползвани

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   370   0Олимпийската делегация на Норвегия е взела със себе си над 6000 дози от лекарство за астматици за ПьонгЧанг 2018, съобщи телевизия NRK. Освен огромното количество от препарата, лекарите на отбора са занесли и 10 инхалатора. Норвежката телевизия допълва, че много спортисти от страната имат собствени апарати за вдишване на лекарствата. Норвежката делегация ще разполага на Зимните игри с 10 пъти повече от лекарствата за астматици от Финландия и значително повече от количествата на отборите на Швеция и Германия.
От дълги години редица елитни спортисти претендират, че са болни от астма. Това им позволява да използват лекарства, в които има препарати от забранения списък и се считат за допинг. Така лечението на астма се превръща в легален начин за приемане на стимуланти от страна на спортистите.
"Наистина количеството изглежда много голямо. Разбирам учудването на всички, но ако разделим цифрата на броя на спортистите от нашата делегация, тогава нещата изглеждат съвсем нормални. Ние направихме разчета, базирайки се на предишните Олимпиада в Сочи 2014. Длъжни сме да обхванем потребностите на 250 човека, за които носим отговорност по време на Олимпиадата. Не изключвам възможността голяма част от лекарствата да ги върнем в Норвегия след края на Игрите", коментира ръководителят на медицинската служба на норвежките олимпийци Мона Киелдсберг.

Шведската телевизия SVT пък разобличи Норвегия в системно и масово приемане на допинг. В предаването става ясно, че във въпросната страна властва организиран прием на забранени препарати, като всичко се ръководи от националните федерации. Ситуацията е подобна на тази, в която започна разследването за машинации в руския спорт, а разликата е, че руснаците са обвиняеми в това, че всичко се покровителства от самата държава. Световната антидопингова агенция (WADA) все още не е реагирала на разкритията на шведите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"