Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Пегас

Опера

"Лакме" се завръща на софийска сцена

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   402   0Шедьовърът "Лакме" на Лео Делиб e приказка за любовта, видение от света на екзотиката, разказано от "нежния русокос великан" Делиб, известен и с балета си "Копелия". Представлението е на 22 февруари от 19 ч. Гостува именитото сопрано Диана Василева. Участват още Бисер Георгиев, Диана Василева (Лакме), Диана Генова, Мирослав Андреев, Даниел Острецов, Атанас Младенов, Елена Стоянова, Силвана Пръвчева, Румяна Петрова, Слави Манов, Ваньо Димитров, Кирил Стоянов. Диригент e Франческо Роза.
Делиб създава "Лакме", бисер на френската опера, в края на ХIХ в. "Лакме" се играе на малко сцени по света. Предизвикателство е и френският език. Този проблем се разрешава с интензивната работа на Снежина Русинова с певци и хор.
Действието се случва в Индия, над която тегне английският колониален гнет. Индусите се молят на Брама за свобода, напътствани в борбата си от Върховния жрец Нилаканта. Дъщеря му Лакме обаче се влюбва в английския офицер Джералд. Ранен от баща й, Лакме го укрива и обсипва с ласките на любовта. Иска чрез чудотворна вода да свърже съдбите им завинаги. Войнишкият дълг обаче зове Джералд. Лакме изгубва смисъла на живота си и се самоубива.
Режисьорският почерк на Карталов е отчетлив. Той се характеризира с пластично извайване на образите - музикално и сценично, детайлна разработка на ансамбловите сцени и превръщане хора в главно действащо лице.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"