Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Среща на мистичния дух на Изтока с балканския темперамент

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   191   0
Снимка


Работите на Таня Джокич показват една ободряваща постмодернистка еклектика. Това е само на пръв поглед, когато сме приятно изненадани от витражния начин, по който художничката комбинира цветовете и формите и "цитира" архетипи в своите композиции. След това идва мисълта за силата на въображението да даде визуален образ на скритите импулси на сътворяващите субстанции в човека и света въобще. Кое у нас носи енергията за сътворяване и кои са пътищата?
Таня Джокич се опитва да "улови" тези артерии на креативността, които преминават през човешките отношения, през идиосинкразията на чувствата и надграждат видимия свят с визии за скритото, което може да се проникне само чрез синестезия. Тази многоизмерност на възприятието може да обясни употребата на формите и интензивните цветове в работите на артистката. Виждаме как във формата се вписва фигура, която трябва да се мисли през това, в което е вписана. Композицията се оказва аранжимент от смисли и йерархия на форми.
Начинът на изобразяване показва интересна амбивалентност между наивистично и природно, синестезно възприятие за света и интелектуални натрупвания. Светът е споделим през сетивата, но той трябва да бъде и мислен през различните архетипи от древността до съвременността. Най-високо в йерархията на архетипите е окото. След него, като редупликации, са слънцето, яйцето. Допълват се от водите, рибите, косите на жени. Характерни са стилизациите и декоративността. Мистичният и многоцветен дух на Изтока се среща с  балканския темперамент на артистката.
Живописните работи на Таня Джокич са подредени в галерия "Гешов" на ул. "Сердика" 4 в София до 8 март.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"