Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Общество

Искам думата

"Светли" бъднини

Народната свяст - на бунището

Отворено писмо до министъра на образованието

9. Февруари 2018 , брой: 28   133   0
Снимка


Господин министър,
Ако имахте поне малко усет или нещо, генетично заложено за човешко достолепие, вече да сте си подали оставката. Често се вясвате по телевизията, слушам недомислията ви и гледам гузната ви поза, но последния път счупихте рекорда. Учебникът по история за Х клас не бил енциклопедия, та да се пълни с всичко, пък и за фашизма, национализма и прочие, било писано вече в учебника за ІХ клас. И какво е писано там, и какво в учебника по история за ХІІ клас (сега завършващите)? Отвори, прочети българино, и проумей манипулацията!
Господа, престанете с тези писания, имащи претенции за научнообосновани и исторически достоверни изложения на българската летопис! От първи клас (вече дори има опити и в детските градини) до нароилите се пародийни висши учебни заведения, до скорострелно произведените плоскочели за доценти и професори, в областта на образованието се води невиждана досега експанзия за отродяването на българската челяд. Перфидната манипулация на исторически събития и личности се вихри денонощно!
Кой плаща и кой наставлява чудовищната демагогия? Живеем във време, напълно обладано от Алековия персонаж, придобил най-уродливия си вид в деструктивното ни съвремие, овладял всички висши институции, кукнал и в Министерството на образованието, пардон - на опростачването... Днес тоя персонаж кове закони, въдворяващи беззаконие, вътрешната ни и външна политика.
Господин министър,
Защо и с какво ви изплашиха Паисий, Балканджи Йово, Чинтуловите песни, Ботевата уникална публицистика, Вапцаровата "Вяра"...? Никоя държава от бившия социалистически лагер не заложи своето образование на налудничавите европейски постулати, не заложи своето потомство в залог на пагубни идеологии... Никоя!
Проглушихте света, че най-сетне нашите питомци щели да се запознаят с комунизма, терора, Народния съд... Ами знаят ли що е фашизъм, ЗЗД - Закон за защита на държавата, същността на партизанското движение, взето в контекста на европейската съпротива срещу фашизма?
Нужна е само сравнителна диаграма в икономически, стратегически и духовен план между тоталитарното минало и днешната демокрация, за да се види крушението на българската идентичност, на българската държава.
И не забравяйте - има още живи люде, живели преди 9 септември, след 9-ти и след 10 ноември. Те чудесно знаят минусите и плюсовете на трите периода. Те познават и помнят онези, които вършеха най-големите извращения и ползваха само облагите, и някои от тях и потомците на ония кабинетни велможи днес гнездят по банките на българския и на европейския парламент, облечени в лъскави бутикови одежди, коват закони, въдворяващи беззаконие, провеждат вътрешна и външна политика, действаща в угроза на националния ни суверенитет.
О, времена, о, нрави! Идеалът, народната свяст, жертвената кръв на бунището, съзидателният труд - анатемосан, но разграбен, а мерзостта, отцеругателството, грабежът - на пиедестал!

Донка Ботева,
Търговище

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"