Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Позиция

Няма да допуснем София да стане столица на фашизма

Декларация на групата на "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" в Столичния общински съвет

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   591   0В последно време все по-често ставаме свидетели на надигащи се в Европа и по света прояви на нетолерантност и ксенофобия. За съжаление, държавата ни не остава встрани от подобни прояви. Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е "кафявата чума". Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от онзи исторически момент, в който България спасява българските евреи от лагерите на смъртта.
Въпреки това у нас вече подготвят следващия парад на омразата Луковмарш. Проведен за първи път в София през 2003 г., той е организиран от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората световна война той е начело на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през януари 1941 г.
Антисемитизмът, в лицето на Луков и неговите верни последователи, е в пълен противовес на светлия момент в българската история, когато България организира успешна кампания и спира депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, разрешава депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират смъртта си в лагера Треблинка.
Ние, съветниците от групата на БСП, сме убедени, че e огромна грешка Столичната община да допусне провеждането на шествие с участието на поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история на ХХ век - времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори.
Ето защо настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата "Луковмарш" и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на парада на омразата.
От началото на годината България пое европейското председателство. Страната ни е лидер, който трябва да отстоява споделените ценности на Европейския съюз, сред които са заклеймяване на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация.
Предлагаме Столичният общински съвет да приеме и декларация, в която категорично се противопоставя на провеждането на Луковмарш в столицата и осъжда всички профашистки и националистки прояви на територията на София. За нейна основа предлагаме да стане настоящата декларация. С това наше действие категорично ще заявим, че няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа.Лидерът на социалистите в София и член на ИБ на БСП Калоян Паргов прочете декларацията от името на общинските съветници на левицата по време на вчерашното заседание на СОС
Снимка Емилия КОСТАДИНОВА
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"