Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Харизан кон

Георги Георгиев

9. Февруари 2018 , брой: 28   443   0Когато през ноември Столичният общински съвет (СОС) гласува "Монументално-декоративния елемент "Бронзова къща" да бъде поставен на мястото на бившия Мавзолей, както обикновено никой от ГЕРБ и съдружие не искаше да чуе и най-елементарни мотиви против. Например, че се поражда само скандал, а може да има и по-добро място за "елемента", че цялата идея е буквално натрапена на София, че няма взаимност с Виена, че няма конкурс, че обществените обсъждания са проформа, че авторът на обекта дори не знае размерите му, че няма сметка колко ще струва това. За последното отговорът беше: "Нищо няма да струва, австрийците плащат". Съветничката от ГЕРБ Силвия Христова дори каза, че ще изпита "лично удовлетворение" да види реализирана "Бронзовата къща".
Е, засега личното удовлетворение на съветничката Христова и колегите й ще струва на софиянци 100 000 лв. Поне. Защото не е ясно какво включва тази сума. Дали парите са само за укрепване на "елемента", дали за други работи, дали там влизат онези 6-7 хил. лв. за ток, които ще се платят за осветяване на "къщата", дали е включен монтажът на съоръжението, охраната, строителното разрешение, тротоарното право и т.н. Обяснения няма. Защо да има. Какво им пука за вашите пари? Важното е, че някои хора ще бъдат "лично удовлетворени". Нищо, че така са провокирали нови раздори в обществото.
"Бронзовата къща" не е харизан кон, на който не се гледат зъбите. Много от критиките на специалистите бяха срещу политиката на диктат на мнозинството в СОС, чиито художествени вкусове се оказват натрапени на столичани. Излиза, че всяка бъзикня може да бъде забодена в центъра на София, само като се каже, че тя е контрапункт на времето преди 1989 г.
"Бронзовата къща" вече трябваше да е тук. Сега щяла да дойде към края на месеца, а може би през март или някъде там, по икиндия. На вас кога ви дават подаръци за рождения ден? На датата или след половин година?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"