Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Северна Корея ще се срещне с Южна, но не и с Пенс

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   145   0Южнокорейският президент Мун Дже Ин ще се срещне с председателя на президиума на парламента на Северна Корея и сестрата на върховния лидер Ким Чен Ун в събота, като част от плана за сближаването на двете държави около зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг.
Мун ще обядва с официалната делегация, която е изпратена от Пхенян на игрите. Тя е водена от церемониалния държавен глава на КНДР Ким Йонг Нам, който е най-високопоставеният представител на Севера, посещавал някога Южна Корея. В делегацията влиза и по-малката сестра на Ким Чен Ун - Ким Йо Джон, която става все по-влиятелна в комунистическата държава.
Северна Корея обаче няма никакво намерение да провежда срещи с американски ръководители по време на олимпиадата. Това съобщи официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА.
"Ние ясно го декларираме. Нямаме ни най-малко намерение да се срещаме с американски ръководители по време на нашето посещение в Юга", каза високопоставен служител в севернокорейското министерство на външните работи, цитиран от КЦТА.
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пристигна от Япония в Южна Корея вчера и бе приет от президента на страната Мун Дже Ин в неговата резиденция в Сеул - Синята къща.
В кратко изявление пред репортери Пенс се въздържа от критики срещу по-помирителния подход на Мун към Пхенян. Той поздрави Южна Корея за домакинството на игрите и обеща и занапред подкрепата на САЩ пред лицето на ядрената заплаха от Севера.
Междувременно КНДР проведе военен парад, съобщиха южнокорейски правителствени източници, като се позоваха на информация на въоръжените сили на САЩ, предаде японският телевизионен канал Ен Ейч Кей. Това е първи парад в столицата на комунистическата държава от април м.г. и е посветен на 70-години от създаването на корейската народна армия. Той се проведе ден преди откриването на зимната олимпиада в Южна Корея. Севернокорейските медии не предаваха парада на живо и не са съобщили нищо за събитието, отбелязва Ен Ейч Кей. Все пак южнокорейските телевизии излъчиха кадри от парада.Мъж гледа парада на КНДР в олимпийския ПьонгЧанг в Южна Корея
БГНЕС

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"