Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Сменят Пучдемон с "дясната му ръка"

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   119   0Представителката на парламентарната група на „Заедно за Каталуния” в регионалния парламент Елза Артади може да бъде издигната като кандидатка за поста председател на Женералитета в испанската автономна област, съобщи в. „Паис”.
Политическите сили, които подкрепят независимостта на Каталуния, постигнаха консенсус, според който да заменят намиращия се в Брюксел Карлес Пучдемон с Артади, смятана за негова „дясна ръка”. Въпреки това, „Заедно за Каталуния” настоява Пучдемон да управлява от Белгия.
За целта бившият регионален лидер може да заеме символичния пост на председател на Съвета на републиката. Не е изключено този орган да бъде създаден след промени в каталунското законодателство.
На 30 януари в Барселона трябваше да има пленарно заседание на регионалния парламент за обсъждане на кандидатурата на Пучдемон за лидер на автономната област. В последния момент председателят на парламента Роже Торен обяви отлагане на дебатите във връзка с това, че конституционният съд се обяви срещу възможността Пучдемон да управлява дистанционно.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"