25 Април 2024четвъртък22:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Размяна на удари между сирийски и американски сили

САЩ и Русия задействаха механизма за избягване на инциденти в хода на бойните действия

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 13

Най-малко 20 проправителствени сирийски военни загинаха при ответен удар на международната коалиция в източната провинция Дейр ез-Зор, съобщиха медиите. Според някои източници става дума за десетки, дори за 100 загинали. Американската и руската страна са контактували, за да избегнат инциденти помежду си в хода на бойните действия.
Според версията на водената от САЩ коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" проправителствени въоръжени формирования са нападнали сутринта в четвъртък щаб на Сирийските демократични сили (СДС), в който са се намирали американски съветници. Тези сили имат подкрепата на САЩ и коалицията.
"Сирийските проправителствени сили извършиха непровокирано нападение срещу щаба на СДС на 7 февруари. Военнослужещи от коалицията са се намирали там в качеството на съветници, помощници и съпровождащи силите заедно с партньорите от СДС по време на нападението, случило се на 8 километра източно от съгласуваната линия за предотвратяване на конфликтите по река Ефрат", се казва в съобщение от командването на коалицията. Си Ен Ен съобщи, че никой от американците не е пострадал.
"Коалицията нанесе удари по атакуващите сили, с цел да отрази тяхната агресия по отношение на нашите партньори", се добавя  в съобщението. При ответния удар срещу сирийските военни са убити най-малко 20 войници на сирийския режим и негови съюзници, твърди Сирийската обсерватория за човешките права. Но американски военен офицер твърди, че загиналите сред проправителствените сили достигат 100 души. Пак според други източници с ответния удар е била осуетена мащабна координирана атака в ранните часове на 8 февруари.
Държавните медии в Сирия потвърдиха, че десетки бойци са били убити, но отрекоха да има жертви сред военнослужещите на режима в Дамаск. "В нова агресия и при опит да подкрепят тероризма, коалиционните сили се насочиха към народните сили" в източната провинция Дейр ез-Зор, съобщи държавната телевизия, визирайки полувоенни групи, свързани с режима.
Според източници на Си Ен Ен американските военни все още не знаят кой точно е участвал в посочените проправителствени сили. Американската страна проверява по-специално дали не е имало руснаци сред тях. В съобщението се отбелязва, че "засега няма преки доказателства, че руснаците са обстрелвали обекта на СДС, където е имало американски съветници".
Заради случая бе задействан механизмът между Русия и САЩ за предотвратяване на инциденти на сирийския боен терен. Руската агенция ТАСС предаде, че представители на водената от САЩ коалиция са се свързали с руски военни във връзка с ответния удар срещу проправителствени части. Съответната информация бе разпространена от медии, позоваващи се на източници от щаба на коалицията. "Официални лица от коалицията поддържаха връзка с руската страна преди, по време и след отразяването на атаката на проправителствените сили на Сирия. Руските официални лица са уверили представителите на коалицията, че няма да предприемат никакви действия срещу тях в конкретния район", се казва в разпространено заявление.
 


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ