08 Май 2024сряда16:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Младите германски социалдемократи на бунт срещу коалицията

Големите коалиции „постигат малък напредък, но не взимат важните решения“, обяви водачът на младите социалдемократи

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 16

Лидерът на младежката организация на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започва национално турне срещу постигнатото в Германия споразумение за голяма коалиция начело с консерваторката Ангела Мeркел.
Кевин Кюнерт предприема акцията ден след постигнатото споразумение. Веднага след края на коалиционните преговори той изрази недоволството си от резултата и по-конкретно от демонстрирания „политически стил“. Освен договореността Кюнерт разкритикува и обявените промени в ръководството на ГСДП, съобщи "Шпигел". Съгласно коалиционната договореност лидерът на ГСДП Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи, а на негово място ще застане Андреа Налес, досегашният зам-председател на ГСДП.
Кюнерт се опасява, че разместванията на върха на партията ще изместят фокуса на вътрешнопартийния дебат, който трябва да бъде проведен в следващите седмици. Дебатът пък е задължителен, защото редовите членове на ГСДП трябва да гласуват до 4 март дали одобряват коалиционното споразумение с дясноцентристкия блок ХДС/ХСС на Ангела Меркел. Ако споразумението бъде одобрено от членската маса, новото германско правителство може да встъпи в длъжност до Великден.
Още през миналия декември младежката организация застана начело в кампанията срещу нова голяма коалиция с консервативната десница. Младите социалдемократи публикуваха на интернет страницата си петиция, в които призоват всички членове на партията да подкрепят съпротивата им. В текста се казваше, че липсата на противопоставяне между отделните политически партии в страната е допринесло за укрепването на десните популисти в Германия. "През последните години стана ясно, че големите коалиции „постигат малък напредък, но не взимат важните решения“. Преразпределението на богатството, инвестициите в бъдещето, борбата срещу детската бедност, по-нататъшното развитие на европейската интеграция и много други проекти изискват спешни действия", предупредиха младите социалдемократи.
Междувременно Мартин Шулц обеща, че Германия ще е начело на „фундаментална промяна в ЕС“, след като влезе в кабинета на Ангела Меркел, съобщи "Дейли ексрес". "...в това коалиционно споразумение ние предвиждаме фундаментална промяна в политиката на ЕС. С това коалиционно споразумение Германия отново ще поеме активна и водеща роля в Европейски съюз“, цитиран бе Шулц от британския вестник. Изданието припомня изказването му от декември м.г., в което той призова страните-членки на ЕС да се стремят към създаване на Съединени европейски щати до 2025 години, иначе рискуват да бъдат изключени от Съюза.
"Дейли експрес" привежда коментара на един от лидерите на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел, който написа в туитър, че: „Положението не може да е по-лошо за Германия“. Той окачестви коалиционна сделка като „лудост“, тъй като в нея не се въвежда лимит за миграцията.

 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 237

/ брой: 84

За наше добро

visibility 248

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 255

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ