Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Производството на цигари у нас се срина с 35,8%

Добивната промишленост със спад от 5,2 на сто през миналата година

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   293   0Производството на цигари и тютюневи изделия в България се срина с 35,8 на сто през последния месец на миналата година в сравнение със същия месец на предходната година. Това съобщи вчера Националния статистически институт (НСИ). Спадът на производството на цигари през декември 2017 г. спрямо ноември същата година е в размер на 10,9 на сто. Междувременно Агенция "Митници" посочва в изготвен анализ, че през месеците февруари, март и април 2017 г. се регистрира непрекъснато изоставане на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия спрямо събраните през съответните месеци на 2016 година.
През 2017 г. "Булгартабак" продаде своите марки цигари на концерна "Бритиш Американ Табако" (БАТ) за над 100 млн. евро. Сключеният договор предвиждаше производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. Плановете са след това производството да се премести в някоя от многото мощности на БАТ в региона. Международният концерн разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария.
В края на миналата година обаче стана ясно, че са започнали масови съкращения във фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, като заявления за напускане бяха приканени да подадат над 100 души от общо 550. Тогава представител на КНСБ заговори за евентуално постепенно закриване на благоевградската фабрика.
Данните от НСИ сочат още, че освен спад на производството на цигари, през декември миналата година има и понижение в производството на метални изделия като на годишна база то минус 12,7 на сто. През декември 2017 г. се наблюдава спад от 5,1% и на производството и разпределение на електрическа енергия и газ. Най-голямо намаление в промишлеността през декември спрямо предходния месец има при производството на превозни средства, без автомобили, където то е 20,5 на сто, съобщават още от НСИ. В производството на хартия и картонени изделия на годишна база през декември миналата година спадът е 8,6%, а спрямо предходния месец намалението на производството е от 6,6 на то.
Общо индустрията у нас бележи ръст от 2% през миналата година. Най-добре се представя преработващата промишленост с ръст от 5,2 на сто, където най-силните сектори за 2017 г. са производството на основни метали, фармацията, химическата промишленост. Добивната промишленост регистрира спад от 5,2%, предимно в сектор въглища. Енергетиката също бележи намаление с 5,1%. През 2017 г. се регистрира значително оживление и по отношение на търговията. Тя нараства с 4,9 на сто на годишна база.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"