19 Април 2024петък09:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

Ограмотяват медийно децата

До средата на март различни организации ще обърнат внимание на малчуганите как да се ориентират в интернет съдържанието

/ брой: 28

автор:Павлета Давидова

visibility 55

С поредица от събития и инициативи 14 организации ще се опитат да помогнат на подрастващите българчета да отсяват различни информации в интернет и медиите. Формациите са обединение в Коалиция за медийна грамотност. Те подчертават, че за безопасността на децата в дигиталната ера от ключово значение е развиването на дигитално-медийна грамотност от най-ранна възраст. Затова коалицията организира "Дни на медийната грамотност", които ще продължат от 6 февруари до 17 март.
Кампанията вече започна в редица училища. Началото бе поставено на 6 февруари, когато и повече от 120 държави отбелязаха международния Ден за безопасен интернет. По традиция на този ден ще се състои и награждаване на най-добрите дейности на деца-киберскаути, обучени от Националния център за безопасен интернет.
Коалицията организира и национална кампания по училищата, насочена както към учениците, така и към техните родители. В учебните заведения ще има кратки презентации и планове за интерактивни занятия с учениците от всички възрастови групи по теми като критичното мислене, търсенето, оценката и създаването на съдържание, безопасното ползване на интернет и др.
Започна и национален ученически конкурс за създаване на медийно съдържание – видео, аудио или текстово, организиран от Фондация "Гласът на децата". Най-добрите материали ще бъдат публикувани на младежката медийна платформа Teenstation.net, а училището, чиито ученици са класирани на първо място, ще бъде подпомогнато да изгради свой медиен център.
Фондация "Дигитални деца" пък започва 6-месечна програма "Училище с отворен код", в рамките на която ще бъдат организирани обучения за учители и ученици в десетки училища в страната.
Държавната агенция за закрила на детето също ще се включи в кампанията. Съветът на децата към ДАЗД организира прожекции на филма на БНТ "Кой е срещу теб в мрежата" в 15 области - Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Видин, Враца, Перник, Велико Търново, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Сливен, Бургас. След прожекциите  ще има дискусии за онлайн безопасността на децата. Инициативата се реализира с подкрепата на БНТ, ГДБОП и софтуерната фирма "Булбера".
Национален родителски форум на 17 март ще сложи край на кампанията. Очаква се тогава експерти да представят важни теми, касаещи сигурността на децата в интернет.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ