Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Медии

Ограмотяват медийно децата

До средата на март различни организации ще обърнат внимание на малчуганите как да се ориентират в интернет съдържанието

Павлета Давидова

9. Февруари 2018 , брой: 28   139   0С поредица от събития и инициативи 14 организации ще се опитат да помогнат на подрастващите българчета да отсяват различни информации в интернет и медиите. Формациите са обединение в Коалиция за медийна грамотност. Те подчертават, че за безопасността на децата в дигиталната ера от ключово значение е развиването на дигитално-медийна грамотност от най-ранна възраст. Затова коалицията организира "Дни на медийната грамотност", които ще продължат от 6 февруари до 17 март.
Кампанията вече започна в редица училища. Началото бе поставено на 6 февруари, когато и повече от 120 държави отбелязаха международния Ден за безопасен интернет. По традиция на този ден ще се състои и награждаване на най-добрите дейности на деца-киберскаути, обучени от Националния център за безопасен интернет.
Коалицията организира и национална кампания по училищата, насочена както към учениците, така и към техните родители. В учебните заведения ще има кратки презентации и планове за интерактивни занятия с учениците от всички възрастови групи по теми като критичното мислене, търсенето, оценката и създаването на съдържание, безопасното ползване на интернет и др.
Започна и национален ученически конкурс за създаване на медийно съдържание – видео, аудио или текстово, организиран от Фондация "Гласът на децата". Най-добрите материали ще бъдат публикувани на младежката медийна платформа Teenstation.net, а училището, чиито ученици са класирани на първо място, ще бъде подпомогнато да изгради свой медиен център.
Фондация "Дигитални деца" пък започва 6-месечна програма "Училище с отворен код", в рамките на която ще бъдат организирани обучения за учители и ученици в десетки училища в страната.
Държавната агенция за закрила на детето също ще се включи в кампанията. Съветът на децата към ДАЗД организира прожекции на филма на БНТ "Кой е срещу теб в мрежата" в 15 области - Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Видин, Враца, Перник, Велико Търново, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Сливен, Бургас. След прожекциите  ще има дискусии за онлайн безопасността на децата. Инициативата се реализира с подкрепата на БНТ, ГДБОП и софтуерната фирма "Булбера".
Национален родителски форум на 17 март ще сложи край на кампанията. Очаква се тогава експерти да представят важни теми, касаещи сигурността на децата в интернет.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"