Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Станишев сигнализира, че горещата линия срещу насилие спира

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   87   0Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието горещата национална телефонна линия за пострадали от насилие спира на 14 февруари, алармира в социалните мрежи лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според него държавата е абдикирала и не води борба с домашното насилие и това над жени и деца. Лидерът на ПЕС е изумен, че управляващите нехаят и не изпълняват задълженията си по закон.
"Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017 г. е предложена за обществено обсъждане едва през ноември, а би трябвало да предвижда мерки за цялата година. Затова пък е удължена и за 2018 г.", възмущава се той. Станишев уточнява, че на базата на програмата всяка година МС отпуска на правосъдното министерство по 500 000 лв., с които на проектен принцип се финансират консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършители и жертвите, обучения на полицаи. Станишев твърди, че по данни на НПО-та само 200 000 от тази сума стига по предназначение в борбата с насилието. Лидерът на ПЕС отбелязва, че специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите на жертвите са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono.
"На 14 февруари денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка и няма обявена следваща. Доброволци я поддържат през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова им трябват средства", възмущава се той. Според него управляващите са се уплашили от изкривения дебат по приемането на Истанбулската конвенция и затова се бавят още повече с процедурите.
Вчера ГЕРБ в КС искане за преценка на Истанбулската конвенция.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"