Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

Безплатната "Бронзова къща" ще излезе поне 100 000 лв.

Столичният общински съвет реши да превърне подземията на бившия мавзолей в галерия въпреки критиката на БСП

Деси Велева

9. Февруари 2018 , брой: 28   501   0Поставянето на спорната "Бронзова къща" на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров в София, която уж нямаше да струва почти нищо на общината, вече започва да трупа разходи на столичната хазна. Затова алармираха общинските съветници от БСП при обсъждането на доклад, с който подземията на мавзолея ще се дадат за филиал на Софийската градска художествена галерия. Предложението е на зам.-кмета Тодор Чобанов и предвижда за укрепване на подземията да бъдат изразходвани 100 000 лева. Това обаче се налага основно заради поставянето на "Бронзовата къща", която ще тежи около 20 тона, а не заради бъдещата галерия.
За нуждата от укрепване на постамента от БСП сигнализираха още по време на обсъждането на решението за поставяне на арт инсталацията през ноември миналата година. Тогава обаче позицията им не беше взета предвид. От общината нямаха и конкретни разчети за разходите, които ще бъдат направени, освен тези за охрана и осветление. Тогава се изтъкваше, че австрийското посолство ще направи дарение. Не е ясно и кой ще плати демонтажа на кулата, която може да остане на мястото до края на годината. Очаква се тя да е готова до края на февруари.
Милка Христова от БСП от възрази и срещу текста, според който парите се отпускат като неотложни и непредвидени разходи. За "Бронзовата къща" знаем от месеци, нищо непредвидено и спешно не виждам в отпускането на сумата, коментира тя. Според нея теренът над подземието се води част от Градската градина и съответно е зелена площ. Как ще бетонираме такъв терен, попита още Христова. Съветници от БСП изтъкнаха и други пропуски при отрицателното гласуване на вчерашния проект, който бе приет от мнозинството.
Като аргумент за използването на подземното и наземното пространство за излагане на художествени произведения вносителят Тодор Чобанов изтъкна възможността да се оформи музеен квартал в района.


Снимка Емилия Костадинова

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"