Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Общини могат да останат без съветници заради антикорупционния закон

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   252   0Общини могат да останат без общински съветници заради новия антикорупционен закон, заяви председателят на Общинския съвет в Созопол Красимира Германова. Законът забранява на съветниците да участват в търговски дружества, които имат договори с общините, и много от тях вече изпълняват задълженията си неправомерно. "Договори са и онези за наем на помещение. Имаме много джипита, които са общински съветници и имат договори за наем за кабинет, който обслужва местната общност," даде пример Германова. Проблем може да са и договорите за извършване на ремонтни дейности след спечелена поръчка.
Сдружението на председателите на общински съветници, в което е и Красимира Германова,  заседава вчера в Ловеч. Те искат да бъдат уточнени текстовете и да бъде уредено "заварено положение".
Забраната за сключване на договори бе въведена с преходните разпоредби на антикорупционния закон. Чрез него бе променен Законът за местното самоуправление и местната администрация. Въведената забрана е императивна - общински съветник няма право да развива търговска дейност и да има договори с общината си. Забраната важи и за сключване на договори с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.
Междувременно организацията "Антикорупционен фонд" внесе сигнал срещу Волен Сидеров в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Te твърдят, че лидерът на "Атака" не е отразил в декларацията си за конфликт на интереси регистрирано на 3 октомври 2017 г. дружество "Галерия Стил" ООД, в което той е мажоритарен собственик. Според организацията депутатът не е спазил едноседмичния срок за деклариране на фирмата, в която е съдружник. Подобно нарушение може да се накаже с глоба от 1000 до 3000 лв.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"