Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Прокуратура и МВР събирали организационни данни за БСП

Уволнението на социалист, служител в Комисията за конфликт на интереси в Шумен, станало повод за проверки

Юлия Кулинска

9. Февруари 2018 , брой: 28   631   0
Снимка


Лидерът на БСП Корнелия Нинова пита главния прокурор Сотир Цацаров дали прокуратурата изпълнява политически поръчки. На брифинг в НС тя го призова да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен. "На какво основание е разпоредила на икономическата полиция в града да води разследване и да изисква от Общопартийната контролна комисия на БСП информация кои лица са присъствали на делегатски събрания на партията в периода 1 февруари - 31 декември 2017 г. Искат се и копие от протокол от делегатско събрание, на което е взето решение да бъде заменен делегат на Общинския съвет, както и копие от присъствалите", обясни Нинова и показа документите на медиите. Тя попита вътрешния министър Валентин Радев откога сeкторът за противодействие на икономическа престъпност се занимава не с корупция, а с това кой е член на БСП. Нинова уточни, че не очаква от министъра сериозна реакция, защото е политическо лице и изпълнява политически поръчки на партията, която го е излъчила.
Лидерът на БСП цитира доклад на Международния валутен фонд, че сме на първо място по сива икономика. "Вместо икономическата полиция да се занимава с това, прави цяло разследване кои са членове на БСП и кой е участвал в партийни форуми. Подобно нещо не е имало в правораздаването и се минават всякакви граници", смята Нинова. "Последните години се упражнява натиск и репресии над граждани, изнудване и натиск над малкия и среден бизнес, над инакомислещи. Ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина. Уволняват те от работа, пращат ти НАП, митници", коментира тя.
Повод за възмущението на социалистите е уволнен държавен служител от Комисията за конфликт на интереси, който е загубил работата си заради членството си в БСП. "Не се спират дотук. Образуват проверка и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на партията", посочи Нинова. Тя отказа да назове име, за да не му създава повече проблеми. "Нашият ръководен орган е Националният съвет, а този човек не е бил негов член. Заобикаляйки и нарушавайки закона, започва ровене в партията в Шумен и в София. Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент, с репресии и натиск върху граждани, независимо от коя политическа сила са", изтъкна лидерът на БСП.
"Всеки човек, който бъде подложен на репресии, независимо от коя партия е, всяка малка или средна фирма, на които се случи това, ще имат нашата защита с всички законови български и европейски средства. Защото това е борба и за свобода на слово, за различно мнение, за демокрация и плурализъм", категорична бе Нинова.Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент, с репресии и натиск върху граждани, независимо от коя политическа сила са, заявиха социалистите
снимка Емилия Костадинова


Цацаров обеща да провери казуса

Сотир Цацаров заяви, че ще провери Шуменската прокуратура, когато Корнелия Нинова поиска мониторинга по надлежния ред и му представи съответните документи. "Доколкото разбирам на първо четене, колегите са проверявали сигнал за документно престъпление. Едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност или нещо такова", опита да оправдае подчинените си главният прокурор.
По-рано вътрешният министър също опита да оправдае служителите си. Минути след брифинга на Корнелия Нинова Валентин Радев даде спешна пресконференция, уж за да обяснява за акцията в Ихтиман.
Радев заяви, че до ситуацията се стигнало, след като "един член на БСП или техен активист е написал сигнал до прокуратурата срещу друг техен член или активист". "В сигнала пише: "Моля Ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП. Проверете го - ако е така, значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК. Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши проверката. Разпоредено е на икономическа полиция да провери вярно ли е, че има невярна информация в декларацията, която е подадена. Проверяваме верен ли е сигналът, това сме направили", оправда се МВР министърът.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"