28 Март 2024четвъртък10:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прокуратура и МВР събирали организационни данни за БСП

Уволнението на социалист, служител в Комисията за конфликт на интереси в Шумен, станало повод за проверки

/ брой: 28

автор:Юлия Кулинска

visibility 991

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пита главния прокурор Сотир Цацаров дали прокуратурата изпълнява политически поръчки. На брифинг в НС тя го призова да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен. "На какво основание е разпоредила на икономическата полиция в града да води разследване и да изисква от Общопартийната контролна комисия на БСП информация кои лица са присъствали на делегатски събрания на партията в периода 1 февруари - 31 декември 2017 г. Искат се и копие от протокол от делегатско събрание, на което е взето решение да бъде заменен делегат на Общинския съвет, както и копие от присъствалите", обясни Нинова и показа документите на медиите. Тя попита вътрешния министър Валентин Радев откога сeкторът за противодействие на икономическа престъпност се занимава не с корупция, а с това кой е член на БСП. Нинова уточни, че не очаква от министъра сериозна реакция, защото е политическо лице и изпълнява политически поръчки на партията, която го е излъчила.
Лидерът на БСП цитира доклад на Международния валутен фонд, че сме на първо място по сива икономика. "Вместо икономическата полиция да се занимава с това, прави цяло разследване кои са членове на БСП и кой е участвал в партийни форуми. Подобно нещо не е имало в правораздаването и се минават всякакви граници", смята Нинова. "Последните години се упражнява натиск и репресии над граждани, изнудване и натиск над малкия и среден бизнес, над инакомислещи. Ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина. Уволняват те от работа, пращат ти НАП, митници", коментира тя.
Повод за възмущението на социалистите е уволнен държавен служител от Комисията за конфликт на интереси, който е загубил работата си заради членството си в БСП. "Не се спират дотук. Образуват проверка и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на партията", посочи Нинова. Тя отказа да назове име, за да не му създава повече проблеми. "Нашият ръководен орган е Националният съвет, а този човек не е бил негов член. Заобикаляйки и нарушавайки закона, започва ровене в партията в Шумен и в София. Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент, с репресии и натиск върху граждани, независимо от коя политическа сила са", изтъкна лидерът на БСП.
"Всеки човек, който бъде подложен на репресии, независимо от коя партия е, всяка малка или средна фирма, на които се случи това, ще имат нашата защита с всички законови български и европейски средства. Защото това е борба и за свобода на слово, за различно мнение, за демокрация и плурализъм", категорична бе Нинова.



Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент, с репресии и натиск върху граждани, независимо от коя политическа сила са, заявиха социалистите
снимка Емилия Костадинова


Цацаров обеща да провери казуса

Сотир Цацаров заяви, че ще провери Шуменската прокуратура, когато Корнелия Нинова поиска мониторинга по надлежния ред и му представи съответните документи. "Доколкото разбирам на първо четене, колегите са проверявали сигнал за документно престъпление. Едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност или нещо такова", опита да оправдае подчинените си главният прокурор.
По-рано вътрешният министър също опита да оправдае служителите си. Минути след брифинга на Корнелия Нинова Валентин Радев даде спешна пресконференция, уж за да обяснява за акцията в Ихтиман.
Радев заяви, че до ситуацията се стигнало, след като "един член на БСП или техен активист е написал сигнал до прокуратурата срещу друг техен член или активист". "В сигнала пише: "Моля Ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП. Проверете го - ако е така, значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК. Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши проверката. Разпоредено е на икономическа полиция да провери вярно ли е, че има невярна информация в декларацията, която е подадена. Проверяваме верен ли е сигналът, това сме направили", оправда се МВР министърът.





 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ