Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Новата структура на аграрната академия мина на първо четене

Дума

9. Февруари 2018 , брой: 28   153   0Проектът за промени в Закона за Селскостопанската академия, според които за пореден път опитните й станции ще бъдат преструктурирани и повечето от тях ще бъдат обединени под една шапка в една държавна фирма, въпреки напълно различната си дейност. Паралелно в МЗ е подготвен списък, по който от институтите и станциите ще бъдат отнети близо 13 хил. дка имоти и сгради. Проектът не е съпроводен с точни финансови обосновки.
Според Светла Бъчварова от БСП за второто четене е нужно да се разпише изрично, че приходите от международни и други проекти и дейности се разпределят за научни дейности. Академията е във финансов колапс, средната заплата е 609 лв. за 2018 г., посочи тя. Структурните промени са необмислени, как 4 от опитните станции ще имат статут на институт, като в тях работят по двама-трима сътрудници, попита Бъчварова.
Според промените ССА вече ще формира собствен бюджет, приходите й ще остават в нея, няма да отиват в земеделското министерство. Съставът на Управителния съвет на ССА се намалява и се затваря, в него вече няма да им хора от БАН и от 5 вуза, както бе досега.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"