Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Замислиха приватизация и на археологията

Проект на МК за промени в Закона за културното наследство обрасна с текстове за частни разкопки

Велиана Христова

9. Февруари 2018 , брой: 28   522   0Министерството на културата предлага поредни промени в Закона за културното наследство, с които се въвежда по-голяма публичност на експертните съвети към министъра на културата, конкретизират се разпореди за подводната археология, уреждат се обществените колекции, някои срокове и пр. Вместо позиции по предложените текстове обаче в сайта за обществено обсъждане ненадейно за начало се появиха две съвсем други предложения, които не фигурират в проекта на МК, но са оформени подробно като готови текстове с членове и алинеи. Едното е от проф. Вера Бонева от УниБит, която бе кандидат за директор на НИМ в завършилия преди дни конкурс, но получи доста по-ниски оценки от спечелилата конкурса доц. Бони Петрунова. Второто предложение е от Павел Деспотов, магистър по археология. 
Смисълът на текстовете, внесени от проф. Бонева, е, че начело на Съвета за теренни проучвания към МК трябва да стои не директорът на Националния археологически институт с музей при БАН, както е в закона, а просто хабилитирано лице в областта на археологията. Мотивът е, че когато съветът се оглавява от директора на НАИМ-БАН, това било дискриминация към археолозите, работещи на други места, а позволявало и субективни решения от негова страна. Деспотов пък предлага текстове, разрешаващи на частни неправителствени организации (НПО) на археолози да правят разкопки и други проучвания. Според закона в момента такова право имат само археолози, работещи "в културна, научна или университетска институция, дейността на която е свързана с опазване на археологическото наследство".
Множество мнения на съсловни организации, на учени археолози, архитекти, преподаватели, юристи са получени при обсъждането - от НИМ, Районния археологически музей в Пловдив, Асоциацията на българските археолози, доц. Петя Георгиева - ръководител на катедра "Археология" в СУ, НАИМ-БАН, Милен Николов - директор на РИМ-Бургас, Сдружение "Български музеи", РГ "Културно наследство" към Камарата на архитектите. Всичките са категорично против предложенията на Бонева и Деспотов. Те заявяват, че теренният съвет начело с директора на НАИМ работи добре, бързо, ефективно и без каквито и да било проблеми. В момента НАИМ със специализирания си персонал обслужва издаването на откритите листове за проучвания, а ако начело стои просто хабилитирано лице, за целта ще трябва да се създаде цяла нова администрация в МК. Освен това шефът на теренния съвет има само организационни функции, не решава нищо еднолично, в съвета са представени всички институции, а откритите листове се издават бързо и качествено. Мотивът "дискриминация" пък е смехотворен, реагират юристите, тъй като всяко хабилитирано лице има равно право да участва в конкурса за директор. Особено остри са реакциите срещу предложението частни НПО да правят разкопки, защото в страна като България, където иманярството е масов поминък, такава "приватизация" на археологията създава предпоставки за корупция, грабеж и разрушаване на културното наследство. Срещу подобни идеи винаги се е обявявало и МВР. Лобита във и около МК се опитват да ги прокарат уж като предложение "от долу", подозират експерти.
 
                  Още по темата

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"