19 Април 2024петък17:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Замислиха приватизация и на археологията

Проект на МК за промени в Закона за културното наследство обрасна с текстове за частни разкопки

/ брой: 28

автор:Велиана Христова

visibility 160

Министерството на културата предлага поредни промени в Закона за културното наследство, с които се въвежда по-голяма публичност на експертните съвети към министъра на културата, конкретизират се разпореди за подводната археология, уреждат се обществените колекции, някои срокове и пр. Вместо позиции по предложените текстове обаче в сайта за обществено обсъждане ненадейно за начало се появиха две съвсем други предложения, които не фигурират в проекта на МК, но са оформени подробно като готови текстове с членове и алинеи. Едното е от проф. Вера Бонева от УниБит, която бе кандидат за директор на НИМ в завършилия преди дни конкурс, но получи доста по-ниски оценки от спечелилата конкурса доц. Бони Петрунова. Второто предложение е от Павел Деспотов, магистър по археология. 
Смисълът на текстовете, внесени от проф. Бонева, е, че начело на Съвета за теренни проучвания към МК трябва да стои не директорът на Националния археологически институт с музей при БАН, както е в закона, а просто хабилитирано лице в областта на археологията. Мотивът е, че когато съветът се оглавява от директора на НАИМ-БАН, това било дискриминация към археолозите, работещи на други места, а позволявало и субективни решения от негова страна. Деспотов пък предлага текстове, разрешаващи на частни неправителствени организации (НПО) на археолози да правят разкопки и други проучвания. Според закона в момента такова право имат само археолози, работещи "в културна, научна или университетска институция, дейността на която е свързана с опазване на археологическото наследство".
Множество мнения на съсловни организации, на учени археолози, архитекти, преподаватели, юристи са получени при обсъждането - от НИМ, Районния археологически музей в Пловдив, Асоциацията на българските археолози, доц. Петя Георгиева - ръководител на катедра "Археология" в СУ, НАИМ-БАН, Милен Николов - директор на РИМ-Бургас, Сдружение "Български музеи", РГ "Културно наследство" към Камарата на архитектите. Всичките са категорично против предложенията на Бонева и Деспотов. Те заявяват, че теренният съвет начело с директора на НАИМ работи добре, бързо, ефективно и без каквито и да било проблеми. В момента НАИМ със специализирания си персонал обслужва издаването на откритите листове за проучвания, а ако начело стои просто хабилитирано лице, за целта ще трябва да се създаде цяла нова администрация в МК. Освен това шефът на теренния съвет има само организационни функции, не решава нищо еднолично, в съвета са представени всички институции, а откритите листове се издават бързо и качествено. Мотивът "дискриминация" пък е смехотворен, реагират юристите, тъй като всяко хабилитирано лице има равно право да участва в конкурса за директор. Особено остри са реакциите срещу предложението частни НПО да правят разкопки, защото в страна като България, където иманярството е масов поминък, такава "приватизация" на археологията създава предпоставки за корупция, грабеж и разрушаване на културното наследство. Срещу подобни идеи винаги се е обявявало и МВР. Лобита във и около МК се опитват да ги прокарат уж като предложение "от долу", подозират експерти.
 
                  Още по темата

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ