Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Новини

Пенсионирани военни остават без покрив, МО им взема апартаментите

Дума

9. Февруари 2018   309   0
Снимка


Десетки пенсионирани военни ще останат без дом, след като Министерството на отбраната им връчи заповеди за изземване на имотите. Става въпрос за ведомствени апартаменти, които от години военните обитават под наем. Министерството е решило да си върне жилищата, твърдейки, че са "неправомерно заети", защото обитателите им вече не работят в системата на МО или са пенсионери. Много от наемателите биха могли да придобият право на собственост по давност, алармират самите потърпевши. Връчените заповеди обаче са без предизвестие и възможностите за реакция на хората са много ограничени.

Ведомството е обявило 121 свободни жилища в 14 града, които могат да бъдат ползвани от нуждаещи се военнослужещи, пише сайтът nakratko.bg. Нуждаещите в страната обаче са над 4 000  хиляди. Най-много се обявените апартаменти в Пловдивя, Карлово, Стара Загора, Казанлък. В София, голяма част от предлаганите апартаменти са в Ботунец.

Попитан защо болни пенсионери трябва изненадващо да бъдат изгонени от апартаменти, които обитават вече десетки години, министър Каракачанов обясни: "Дори да бяхме пуснали предизвестията, голямата опасност беше да започне едно масово придобиване по давност. Тогава щеше да има въпроса Защо не сте взели мерки и са допуснали тази безстопанственост".
Голяма част от хората обжалват в Административния съд  заповедите си. На съда разчита и Станислав Бутенко, чиято история бе разказа от медиите преди време. Възрасният мъж получи известието си за напускане, докато беше прикован на легло, а съпругата му получи инсулт.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"