Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Новини

Газпром предупреди за недостиг на газ в Европа

Дума

9. Февруари 2018   300   0
Снимка


В близко бъдеще Европа ще се сблъска с проблема с недостиг на газ и с по-високи цени на синьото гориво, ако вместо да увеличи доставките от Газпром, заложи на внос на втечнен газ от САЩ. За това предупреди зам.-шефът на руския газов гигант Александър Медведев, цитиран от "Дойче веле", предаде Фокус.
Според него Европа неправилно е изчислила, че няма да й бъдат необходими допълнителни количества газ, а ако такива потрябват, то тя ще компенсира с доставки извън Русия.
В интервю за Ройтерс Медведев прогнозира, че търсенето на газ в Европа ще се увеличава, а добивът на газ в Нидерландия ще се ограничава. Що се отнася до доставките на газ от САЩ, то според руския бизнесмен те ще останат ограничени, скъпи и предимно ориентирани към пазара в Азия.
Делът на Русия в доставките на газ към Европа в момента се увеличава и може да достигне 40 процента, казва зам.-главният изпълнителен директор на Газпром. И предупреждава, че Европа в скоро време "ще се сблъска с огромен недостиг на газ и по-лошото - с рязко поскъпване на цената на това гориво".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"