Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Новини

Работодателите искат пълно отпадане на квотите за чужди работници

Дума

12. Февруари 2018   268   0
Снимка

Снимка БГНЕС

Всички ограничение за наемането на работници от трети страни да отпаднат. Това искане обяви пред БНР председателят на Асоциацията на индрустриалния капитал в България Васил Велев. Досега бизнесът настояваше за по-високи квоти за чужди наемници, а сега ще поиска премахването им на сто процента. Обяснението на Велев бе, че "има недостиг на близо половин милион работници".
Припомняме, че има предложение на депутати от ГЕРБ да се качи процентът работници от трети страни, които може да наема работодател в зависимост от броя български работници. От АИКБ обаче смятат тези мерки за недостатъчни. Да, това е много по-добре от 10 процента, но всъщност трябва да бъде сто пъти пъти по-добре, защото ние имаме крещящ недостиг на пазара на труда, оплака се Велев. Той цитира данни на Института за устойчиво икономическо развитие, според които има потребност от около 500 000 работници от трети страни.
В същото време синдикатите са категорично против исканията на бизнеса. Според КНСБ и "Подкрепа" целта на работодателите е да наемат по-евтина работна ръка и да плащат по-нисък корпоративен данък. Мнението на синдикатите е, че в момента обявените свободни работни места у нас са много по-малко отколкото са регистрираните безработни.
От КТ "Подкрепа" внесоха в парламента предложения във връзка с трудовата миграция. Една от идеите е работодателите да са длъжни да обявяват свободните си работни места в бюрата по труда, а бизнес, който е наел работници от трети страни и те са повече от 10% от общия персонал, да плаща по-висок данък.
Предложенията са изпратени на всички парламентарни групи. Трябваше обаче до края на миналата седмица да бъдат внесени от депутати, за да бъдат обсъдени.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"