24 Април 2024сряда06:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Работодателите искат пълно отпадане на квотите за чужди работници

автор:Дума

visibility 598

Всички ограничение за наемането на работници от трети страни да отпаднат. Това искане обяви пред БНР председателят на Асоциацията на индрустриалния капитал в България Васил Велев. Досега бизнесът настояваше за по-високи квоти за чужди наемници, а сега ще поиска премахването им на сто процента. Обяснението на Велев бе, че "има недостиг на близо половин милион работници".
Припомняме, че има предложение на депутати от ГЕРБ да се качи процентът работници от трети страни, които може да наема работодател в зависимост от броя български работници. От АИКБ обаче смятат тези мерки за недостатъчни. Да, това е много по-добре от 10 процента, но всъщност трябва да бъде сто пъти пъти по-добре, защото ние имаме крещящ недостиг на пазара на труда, оплака се Велев. Той цитира данни на Института за устойчиво икономическо развитие, според които има потребност от около 500 000 работници от трети страни.
В същото време синдикатите са категорично против исканията на бизнеса. Според КНСБ и "Подкрепа" целта на работодателите е да наемат по-евтина работна ръка и да плащат по-нисък корпоративен данък. Мнението на синдикатите е, че в момента обявените свободни работни места у нас са много по-малко отколкото са регистрираните безработни.
От КТ "Подкрепа" внесоха в парламента предложения във връзка с трудовата миграция. Една от идеите е работодателите да са длъжни да обявяват свободните си работни места в бюрата по труда, а бизнес, който е наел работници от трети страни и те са повече от 10% от общия персонал, да плаща по-висок данък.
Предложенията са изпратени на всички парламентарни групи. Трябваше обаче до края на миналата седмица да бъдат внесени от депутати, за да бъдат обсъдени.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ