Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Учени призоваха ректорите да спрат обучението по хомеопатия

65 академици и член-кореспонденти на БАН застават срещу лъженауката, опасна за болните

Велиана Христова

13. Февруари 2018 , брой: 30   1279   0Обръщаме се към вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. С този апел завършва писмо до ректорите на четирите медицински университета у нас - в София, Пловдив, Варна и Плевен, което е подписано от 65 академици и член-кореспонденти на БАН. Сред тях са известни медици, биолози, химици, физици, общественици.
В последните три години редица големи държави, а напоследък и Европейският съюз, преминават от търпимост и безразличие за хомеопатията към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение, се казва в писмото. Авторите му цитират доклади на Съвета за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство от март 2015 г., на Националния институт за здравеопазването на САЩ (2015), на Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (2015), на Федералната търговска комисия на САЩ (2016), на Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките (2017) и на Научния консултативен съвет на европейските академии EASAC от 2017 г. Във всички тях се констатира, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна; че хората се излагат на риск с хомеопатията, забавяйки медицинското си лечение; че концепциите на хомеопатията са несъвместими с основните понятия на химията и физиката и се основават на теории от 1796 г., които не се приемат от съвременната медицина. Цитираните научни организации на Австралия, САЩ, Русия и ЕС препоръчват да се ограничи ползването на хомеопатия и да се постави тя под контрол със същите изисквания, както към медицинските продукти. Известно е в какви обширни мащаби, напълно безконтролно, се предлага хомеопатия във всички аптеки у нас.
Поради всичко това преподаването на хомеопатия под каквато и да е форма в уважаваните български медицински университети, чрез което й се придава авторитетност, се разглежда като недопустим анахронизъм в медицината, казват учените, подписали писмото. И питат допустимо ли е лекар да предписва хомеопатия, след като добре знае, че тя не действа при заболявания извън "плацебо ефекта". Членовете на БАН напомнят също, че според Закона за здравето, са забранени всички форми на реклама на неконвенционални методи, вкл. на хомеопатията, в същото време изучаването й във вузовете е не просто реклама, а пропаганда на хомеопатията.                    
 Сред подписалите писмото са академиците Богдан Петрунов, Чавдар Славов, Петя Василева, Иван Загорчев, Ангел Гълъбов, Иван Юхновски, Никола Съботинов, Васил Сгурев, Дамян Дамянов, Стефан Воденичаров, Георги Марков, Чавдар Руменин и др., както и член-кореспондентите Олга Полякова, Григор Горчев, Андон Косев, Константин Хаджииванов, Иван Илчев, Васил Проданов, Румен Панков, Иван Ангелов, Мила Власковска, Иван Димовски, Венелин Живков, Вася Банкова, Николай Витанов и др.   
 Мнението и апелът на членовете на БАН към ректорите са подкрепени от Съюза на учените в България и категорично - от Националната пациентска организация. 
 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"