24 Април 2024сряда07:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Столичната община отхвърли десетки предложения за приема в 1 клас

Първокласниците ще се класират според адресната си регистрация и по уседналост, без реално предимство за многодетни семейства

/ брой: 30

автор:Деси Велева

visibility 794

Столичната община не се съобрази с десетките  предложения на майки и бащи за промени в новата система за прием в първи клас. Над 260 мнения изпратиха родителите през последните две седмици в рамките на законовите обществени консултации на проекта, предложен от общината. Вчера той бе разгледан от комисията по образование към СОС. Оказа се обаче, че от общината не са приели никакви съществени промени на първия си вариант на системата. Тя ще е изцяло съобразена с наредбата на МОН, според която с предимство за влизане в едно училище ще се ползват деца с адрес в съответната прилежаща територия, които ще бъдат разделени в три групи според годините на уседналост. В последната група ще са деца от всички други части на столицата. При повече кандидати, отколкото са местата, ще бъдат задействани допълнителни критерии - по-голямо дете в училището ще получи 22 точки, дете от многодетно семейство - 5 т., дете от подготвителен клас от същото училище - 4 т. Не бе прието предложението за предимство на малчугани на самотни родители.
От кметството категорично отхвърлиха предложението на родители предимство да се ползва не само от живеещите най-близко до училището, а и в целия административен район. Има райони с неправилни форми и големи разстояния от единия до другия край и не е редно дете, което се намира на час път от едно училище, да има привилегия пред друго, което е много по-близко до школото, но адресът му е в друг административен район, обоснова се вносителят на проекта зам.-кметът Тодор Чобанов. Според него родителите не бива да се притесняват, защото след всички класирания в столичните училища пак ще останат 1000 свободни места. От общината също така очаквали някои търсени училища в центъра да не се запълнят само с деца от прилежащата територия заради малката плътност на жители. Така може да се окаже, че няма да има проблем хлапета от цяла София да влязат в желаното училище. От общината ще помислят дали все пак да не се даде предимство за прием на втори деца, които миналата година са попадали в прилежащия район на училището, чиито граници обаче сега са променени.
Предложенията за ползване на предимство за месторабота на родителя в съответния район, както и реално преимущество за втори деца и многодетни семейства, които не са с адрес от прилежащата територия така и не бяха сред критериите, приети от СО. Очаква се документът да бъде окончателно гласуван днес на извънредно заседание на комисията.
Родителите имат право да искат за децата си качествено образование, а с новата система за прием нараства отговорността на всички училища да предоставят добро обучение, коментира лидерът на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов, който е и член на комисията по образование. Той бе категоричен, че абсурдът с приема в първи клас, трябва да спре.



Зам.-кметът Тодор Чобанов и шефката на дирекция "Образование" Мария Минчева обясниха, че до жребий за влизане в първи клас едва ли ще се стигне
Снимка Емилия Костадинова


Кметството ще плати за камери в детските градини при интерес

Столичната община може да осигури средства за камери и видеонаблюдения във всички детски градини, ако директори и родители поискат това, заяви вчера Тодор Чобанов. Според него в момента в 50 градини имало вътрешно видеонаблюдение. Кадрите обаче няма да могат да бъдат излъчвани в интернет или на мобилни носители.
Чобанов предложи вчера и нова наредба за прием в първи клас, която има за цел основно да осигури контрол върху допускането на деца с хронични заболявания. Именно по тази точка досега ставаха най-много нарушения в градините. Комисията реши вчера да даде предимство за влизане в детски градини освен на деца, посещаващи поне 6 месеца самостоятелни общински ясли, и на деца от частни и държавни яслени групи.




 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ