Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Новини

Левицата спасява болниците с нов законопроект

Дума

13. Февруари 2018   609   0
Снимка


Лечебните заведения да не се третират като търговски дружества ще настоява БСП в специален законопроект. Текстът трябва да бъде представен  в парламента до няколко седмици, обяви Валери Жаблянов в Кърджали, цитиран от Дарик.
Законопроектът предвижда коренна промяна в системата на здравеопазването, коментира още зам.-председателят на Народното събрание. Освен това новият зоконопроект ще урегулира отношенията държавни-частни болници. БСП са категорични, че трябва да има разделение между държавното финансиране за държавни болници и частните лечебни заведения на свободния пазар.
Сегашният здравен модел в България е изчерпан, добави Жаблянов. Средствата в бюджета се увеличават непрекъснато, дефицитът расте, болничните заведения се съкращават като бройка и така се намалява качеството на здравното обслужване. В същото време огромният финансов ресурс отива в нелоялната конкуренция на частните болници, коментира социалистът.
Жаблянов припомни тежката съдба на общинските болници. Една трета от тях са заплашени от затваряне, а подобно развитие очаква и областните лечебни заведения в Северна България. Освен че сме против болниците да бъдат търговски дружества, ние сме категорично за здравеопазване чрез мрежата от общински болници, подчерта Валери Жаблянов.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"